petak, 1. mart, 2024
Nepristojno fine stvari


Narednik Stabi (Stubby)

autor Plavušin Kutak , u Zanimljivosti , 9. septembar 2019. Oznake: , , , , , , ,

Da je pas čovekov najverniji prijatelj, dokazano je kroz istoriju.
Jedan od najpoznatijih pasa je STABI, heroj Velikog rata, koji je zbog svoje hrabrosti, dobio čak i čin narednika. Stabi je bio lutalica i mešanac bostonskog terijera koji se pojavio niotkuda u julu 1917. na kampusu Univerziteta Jejl u Nju Hejvenu, dok je grupa vojnika tamo bila na treningu.
Trčkarao je za njima, vežbao, pa čak naučio i da salutira, što je osvojilo srce kaplara Roberta Konroja, koji ga je usvojio i nadenuo mu ime Stabi,
zbog kratkog, debelog repa (eng. stubby)
Kada je krenuo na front u Evropu, Konroj je uspeo da prokrijumčari Stabija i odvede ga u Francusku, gde je u rovovima bio izložen iperitu, bojnom otrovu koji kod ljudi izaziva plikove na koži.
Posle oporavka, vratio se na front – ovaj put sa specijalno dizajniranom gas-maskom.
S obzirom na to da je i sam pretrpeo napad otrovnim gasom, naučio je kako da upozori vojnike na opasnost.
Takođe, umeo je da locira ranjenike tokom potrole, a jednom prilikom, čak je uspeo da zarobi nemačkog špijuna.
Nakon oslobađanja francuskog mesta Šato Tjerija, zahvalne žene su mu sašile bluzu na koji su zakačene njegove brojne medalje.
Za 18 meseci ratovanja, Stabi je učestvovao u 17 bitaka, bio više puta ranjen i uvek bio uz svoje ratne drugove, kojima je samo njegovo prisustvo podizalo moral.
Po završetku rata, Konroj ga je prokrijumčario nazad kući – postao je američka nacionalna ikona, predvodio je brojne parade širom SAD.
Umro je od starosti 1926. godine, na rukama Roberta Konroja. Njegovi ratni drugovi su ga ispratili, uz velike počasti i još veću zahvalnost.