subota, 15. jun, 2024
Nepristojno fine stvari


„Beogradska šaka“

autor Plavušin Kutak , u Zanimljivosti , 9. septembar 2019. Oznake: , , , , , , ,

Prva bionička ruka u istoriji čovečanstva napravljena je u Institutu „Mihajlo Pupin“ sedamdesetih godina prošlog veka, tačnije 1972. godine. Takozvana „beogradska šaka“ nalazi se u svim svetskim udžbenicima iz robotike i to baš pod tim nazivom – „beogradska šaka“.

Šaku su 1963. godine konstruisali srpski naučnici i profesori sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Rajko Tomović i Miodrag Rakić. Ova šaka ima pet prstiju, senzorsku povratnu spregu i mioelektrično upravljanje odnosno upravlje pomoću električnog signala. Mogla je da izvede dve osnovne radnje, skupljanje sa ispruženim prstima i stiskanje u pesnicu. Nije korišćena u medicinske svrhe, ali je poslužila za dalja istraživanja na polju robotike koja su uticala na dalji razvoj robotskih ruku u svetu. Predstavlja preteču svih bioničkih proteza i veštačkih pomagala.

Sačuvani primerci Beogradske šake nalaze se na Institutu „Mihajlo Pupin“ i u Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, kao i u Bostonskom muzeju robotike u Sjedinjenim Američkim Državama.

#zanimljivosti #mihailopupin #institut #beogradskašaka #belgradeprostethichand