četvrtak, 18. jul, 2024
Nepristojno fine stvari


Paternoster

autor Plavušin Kutak , u Zanimljivosti Majini zapisi , 7. maj 2022. Oznake: , , , ,

Život u Beču daje mogućnosti, da se svakog dana nešto, baš zanimljivo, vidi i doživi. Pre neki dan me je put odveo u Bečku gradsku kuću (Rathaus). Pošto je je dozvoljeno i razgledanje određenih prostorija, otišli smo u jedno krilo da posetimo biblioteku i neku izložbu. Pisac ovih redova je kao mali majmun – sve ga interesuje.
Kad smo stigli pred lift, tek tu me je sačekalo iznenađenje, ono što nikad nisam videla „uživo“:  lift je bio bez vrata, tačnije, dva lifta jedan do drugog. Jedan je vozio na gore, a jedan dole. I stalno je bio u pokretu. Muž mi reče da je to PATERNOSTER (Paternoster).
Paternoster je takozvani cirkulacioni lift i preteča današnjih liftova. To je lift koji neprekidno ide „u krug” preko dva diska. „U krug“ znači da se kabine lifta stalno penju na jednoj strani i spuštaju na drugoj. Ne postoji samo jedna kabina lifta, već nekoliko, tako da ne morate da čekate, možete ući u bilo koje vreme, ali onda morate brzo da siđete, jer paternoster lift ne staje. Za ulaz u lift i izlazak iz njega nisu potrebne akrobatske sposobnosti. Dovoljno je biti pažljiv i ne baš spor.
Vožnja paternosterom je veoma uzbudljiva za nas početnike, bar meni je svaki ulaz i silazak, tj. izlazak iz lifta, izazivao golicanje u stomaku.
Reče mi jedna gospođa, da je ovaj lift  jedan od poslednjih i da je pod zaštitom države.
I na kraju – zašto PATERNOSTER?

Taj naziv potiče od činjenice da su kabine lifta navučene kao biseri na brojanici. Brojanice su se ponekad nazivale paternoster konopcima, pa je tako cirkulišući lift postao poznat kao paternoster. Drugo objašnjenje je da su korisnici lifta molili „Oče naš“ pri ulasku i izlasku. Valjda da bi živi i zdravi stigli na cilj.