Početna / Bečke priče / Zlatan Jovanović – prva bečka beba iz epruvete

Zlatan Jovanović – prva bečka beba iz epruvete

Jovanka Jovanović sa Zlatanom i "medicinskim očevima" 5.avgusta 1982. Srbi su ponovo pisali bečku (austrijsku) istoriju. Naime, tog datuma je rođena prva bečka beba iz epruvete. Ona danas proslavlja svoj 35 rođendan, a zove se ZLATAN JOVANOVIĆ.

Zlatanovoj majci Jovanki su tada veštačkim putem oplođene tri jajne ćelije, a iz jedne od njih je začet i Zlatan. Njegovi “medicinski očevi” su bili ginekolozi Vilfrid Fajtinger (Wilfried Feichtinger), Peter Kemeter (Peter Kemeter) i Stefan Salaj (Stephan Szalay).

Košulju su, kad se Zlatan rodio, prijatelji ipak cepali njegovom ocu Draganu.

Danas on proslavlja svoj 35 rođendan i kaže daje, što se njega tiče, sve normalno, da mu je svejedno što je začet veštačkim putem i da su jedino novinari ti koji prave od svega priču.

Zlatan JovanovićIsto tako, Zlatan se seća , da je njegova majka šetajući sa njim, morala da sluša i razne uvredljive komentare i to od naših ljudi, jer…. ako žena nije začela klasičnim putem, tu je sve sumnjivo. Zlatan na takve komentare uvek ima odgovor:

“Ja bar znam da sam željeno dete, što za mnoge i ne bih garantovao.”

Zlatanovo rođenje  kao takvo, ima za Austriju veliki značaj – time je postala šesta zemlja na svetu, posle Engleske, Australije, Amerike, Francuske i Nemačke, u kojoj je rođeno dete iz epruvete.
Zanimljivost vezana za Zlatana je, da su njegovi otac Dragan i majka Jovanka, posle njega dobili još jedno dete – devojčicu Jasminu, koja je “napravljena” i rođena bez tuđe pomoći.

Lujza BraunJoš jedna zanimljivost vezana za bebu iz epruvete, ali ne i za Zlatana je sledeća: samo pet godina od Zlatana, starija je prva beba iz epruvete na svetu.

25. jula 1087. U Velikoj Britaniji, rodila se na taj način Lujza Braun (Louisa Brown).

Komentari

O autoru Maya

Na privremenom radu u inostranstvima. Poštujem tuđe, a svoje volim - njega, milicu moju, najviše . Da tvitujem i blogujem - n' umem.

Možda vam se svidi

Neobični čuvari knjiga – slepi miševi

riča o jednoj od najlepših biblioteka sveta i njenim neobičnim čuvarima. Biblioteka Žoanina sagrađena je …