Почетна / Спорт / УЕФА Еуро 2016
CiG7PKdXIAIhsia - УЕФА Еуро 2016

УЕФА Еуро 2016

srb216 - УЕФА Еуро 2016Почело је још једно велико такмичење у “најважнијој споредној ствари на свету” без нас. Срећа, па је ово “само” европско првенство, није какво свеЦко или тако што. Што ће рећи, ово је  треће у низу на које се репрезентација Србија није квалификовала. Србија под овим именом, иначе, никад није учествовала на европским фудбалским првенствима.

И колико год да проширују такмичење и повећавају број учесника (види оквир), нама ништа не вреди.

Пошто је дошло до промјене броја места са 16 на 24, дошло је и до промена формата такмичења у односу на Еуро 2012; додане су две групе у првом кругу и додатни круг у завршном.

У групној фази ће бити 6 група по 4 репрезентације и из сваке групе прве две репрезентације иду даље у завршни круг. У новом формату, још 4 најбоље трећепласиране репрезентације ће се квалификовати у завршни круг односно осмину финала.

Овакав формат такмичења је коришћен на Светском првенству 1990. године.

Овај формат такмичења садржава 51 утакмицу за разлику од претходног који је садржавао 31 утакмицу која се играла у раздобљу од 31 дана.

Извор: Википедија на српском језику

maskota1 - УЕФА Еуро 2016Прво Европско првенство одржано је 1960. године, а Европа је била последњи континент на којем је покренуто првенство репрезентација, јер су пре ње такво такмичење имале чак и Африка и Азија. Чињеница да је сад Европско првенство у фудбалу квалитетније такмичење од првенстава континената који су пре ње формирали ово такмичење, не значи да ће по тој логици репрезентација Србије упркос низу лоших стартова успети да доцније буде призната фудбалска сила.

Ако је за утеху, наши неће изгубити ни једну утакмицу на ЕП 2016, као што ће се то десити нашим “сусједима”, Шћиперији и другим мање вредним репрезентацијама. Знам, сад ће злобници рећи да наши и нису отишли тамо, па зато не могу да изгубе… свеједно шта ви мислите, али статистика је неумољива.

Најжалије ми је што ће “великани” травнатих терена моћи само да сањају о балкону пред Скупштином, јер је он резервисан само за успешне.

lako je vama - УЕФА Еуро 2016Истина, и млади математичари, физичари и остали “учењаци” могу да га сањају, али, коме још треба неки тамо геније?!

 

Да се вратимо мало фудбалу и подацима.

Деби гол-технологије
Први пут на европским првенствима  уводи се најсавременија гол-технологија, коју чини између 10 и 15 камера које из свих углова покривају гол линију, али и остале делове терена. Супервизор из импровизованог студија  шаље поруку главном судији на специјални ручни часовник, да ли мора да призна или поништи погодак.

Пријављена 552 играча
DwS4xNT7sQw - УЕФА Еуро 2016За Европско првенству у Францусој пријављена су 552 играча, или 23 по екипи. Интересантно да  од тога чак 145 фудбалера игра у клубовима енглеске Премијер лиге. Енглези су једини том који у својим редовима немају „странце“ сви репрезентатици „Гордог Албиона“ играју у Премијер лиги, а  Северна Ирска, Исланд и Велс у својим редовима немају  ни једног фудбалера из домаћег првенства.

Највише играча , по 12 на овом шампиона имаће Ливерпул и Јувентус.

Кашаи суди на премијери
Мађарски арбитар Виктор Кашаи судиће утакмицу између Француске и Румуније на почетку Европског првенства у фудбалу. Кашаи је изабран четири године пошто је оштетио Украјину, због чега није судио до краја претходног континенталног шампионата. Енглеска је тада победила Украјину 1:0 и пласирала се у другу фазу. Марко Девић је постигао погодак који није признат, иако је лопта прешла гол линију.

Мажић у елити

Једини представници Србије на Европском фудбалском првенству су 41781 dacic sudija iff - УЕФА Еуро 2016судије. Милорад Мажић из Врбаса, је после Мундијала добио прилику да дели правду и на првенству Старог континета, поред Мажића на у Француску су отпутовали и “његов тим”, који сачињавају: Милован Ристић, Далибор Ђурђевић, Немања Петровић, Ненад Ђокић и Данило Грујић.

Поред Мажића на ЕП у Француској правду ће делити и : Мартин Еткинсон, Марк Клатенбург (Енглеска), Павел Краловец (Чешка), Феликс Брих (Немачка), Бјорн Кујперс (Холандија), Чунејт Чакир (Турска), Симон Марцинијак (Пољска), Вилијам Колим (Шкотрска), Јонас Ериксон (Шведска), Никола Рицоли (Италија), Овиједу Хетеган (Румунија), Дамир Скомина (Словенија), Сергеј Карашев (Русија), Клемент Турлан (Француска), Виктор Кашаи (Мађарска) и Карлос Ваљеско Карбаљо (Шпанија).

gironi europei 2016 - УЕФА Еуро 2016Ево и распореда (ако то кога занима)
Група А: Француска, Румунија, Швајцарска, Албанија.
Група Б: Енглеска, Русија, Велс, Словачка.
Група Ц: Немачка, Украјина, Пољска, Северна Ирска.
Група Д: Шпанија, Чешка, Турска, Хрватска.
Група Е: Белгија, Италија, Република Ирска, Шведска.
Група Ф: Португалија, Исланд, Аустрија, Мађарска.

Група АГрупа БГрупа ЦГрупа ДГрупа ЕГрупа Ф
The very latest soccer information here. Now fetching statistics from the football info feed.
Most recent soccer data here. The system is currently retrieving statistics from data feed.
Up-to-date soccer info here. Currently in the process of loading information from the data feed.
The very latest soccer information here. Now fetching statistics from the football info feed.
The very latest football data here. Just loading statistics from information source.
Most recent soccer data can be found here. Now getting info from data source.

 

Коментари

О аутору Ненад Машан

Лутaлицa, прoнaлaзaч, љубитeљ кaфaнe, вoзaч тeшких мaшинa, пeрaч прoзoрa, писaц, дизajнeр, будaлa и нaрaвнo, пoнoсни Српски нaциoнaлистa

Можда вам се свиди

ruska vojska ww1 1 1 - Заборављени фронт

Заборављени фронт

Московски издавачи су недавно затражили од српског војног историчара Бранка Богдановића да за руско тржиште …