Почетна / Занимљивости / “Старке” – патике за сва времена
allStars pk - "Старке" - патике за сва времена

“Старке” – патике за сва времена

all bele starke - "Старке" - патике за сва времена

Патике већ дуго нису обућа која се користи само за спорт. Разне фирме са још различитијим моделима патика, умрежиле су се, уткале у модне трендове, те се веома често могу видети на најелитнијим и најелегантнијим местима, уместо ципела на ногама посетилаца.

Све патике долазе и пролазе, само “старке” не. Бесмртне патике које су обележиле младост генерацијама, су у свом првом облику настале прилично давно.

Америчка компанија Конверс Рабер Шу Компани (Converse Rubber Shoe Company) је била позната по производњи гумених чизама и зимских ципела са гуменим ђоном. Ту обућа се издвајала по веома квалитетној гуми од које се израђивала.

1917. године компанија је одлучила да се пробије на тржиште спортске обуће. За ту прилику осмислили су линију спортских ципела коју су назвали ALL STAR. Замишљено је да то буду спортске ципеле за оне који се озбиљно баве спортом. У првој линији, биле су то спортске ципеле за фудбалере.

Једна друга фирма је у то време била “задужена”, специјализована за ципеле за кошарку, па Конверс није желео да парира.

all star tekst - "Старке" - патике за сва времена

Да су “конверсице” ипак постале ципеле  за кошарку, “крив” је један средњошколац који се звао Чак Тејлор (Chuck Taylor). Он није био професионални кошаркаш. Био је заљубљеник у кошарку и у старке. Када је дипломирао, због те љубави је отишао директно у Конверс у Чикаго и затражио посао. Описао им је своју заљубљеност у њихову обућу и добио је посао трговачког путника за All Star патике. Патике је продавао по средњим школама и колеџима. Био је више него успешан у том свом послу. Он је старке назвао обућом за кошарку, што је компанија прихватила. 1923. године његово име је стављено на сваки пар патика. Тако је Чак Тејлор постао први спортиста који је својим именом “заштитио” неку марку.

Године 1936. одржана је прва кошаркашка утакмица на Олимпијским играма, а америчка кошаркашка репрезентација на all star eagle - "Старке" - патике за сва временатерен је изашла у патикама Converse Chuck Taylor All Stars.

И амерички војници су током другог светског рата, на тренинзима носили старке.

Занимљиво је да су старке у почетку биле чисто црне, а беле су 1936. године избачене на тржиште. После Другог светског рата, 1949. дизајниране су старке какве ми данас познајемо – са белим гуменим ђоном и  предњим белим делом.

Још 1932., јер корисници старки су се жалили да се  ноге много зноје у њима ,  “избушене” су им две рупице за вентилацију. Сваки пар их и данас има.

Прве плитке старке, нашле су се у продавницама 1957. године,а од 1971. у производњи су и старке у боји, па је свако могао да нађе баш своје старке.

 

1913. Converse је издао каталог у којем су стајале следеће речи: „Наша компанија је основана 1908. с пуном вером да постоји озбиљна потражња од стране продаваца патика за компанијом гумених патика која би била довољно независна да не следи траг свих других компанија у свему што оне раде.“ Показало се да су ове речи биле пророчке.

 

Данас се старке могу видети и на свадбама и на концертима, на пријемима и журкама. Независно од годишњег доба, ступају и корачају тротоарима, подијима за игру, спортским теренима.

У свету се сваких 43 секунде прода по један пар, па ко их још није имао бар једне старке, нека под их хитно набави….док се не распродају.

allstarke 730x370 - "Старке" - патике за сва времена

 

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …