Početna / Bečke priče / Pasoš za kulturu

Pasoš za kulturu

Grad Beč se pobrinuo da i njegovi stanovnici plićeg džepa i nižih primanja, imaju svoje pravo na kulturu i umetnost. Penzioneri sa malim penzijama, nezaposleni, primaoci socijalne pomoći, izbeglice i još neke društvene grupe, imaju pravo na legitimaciju koja se zove pasoš za kulturu iliti na čistom srpskom Kulturpas (Kulturpass). Kulturpas omogućava da za sitne novce ili za džabe,  posetite  mnoge kulturne manifestacije kao što su muzeji, izložbe, pozorišne predstave i slično. Kulturpass-ausgefuelltSada već davne 2003. godine, na jednoj konferenciji o siromaštvu, bečko pozorište Šaušpilhaus (Schauspielhaus) u saradnji sa pomenutom konferencijom osmislilo je akciju “Glad za kulturom i umetnošću” („Hunger auf Kunst & Kultur“). Ovaj projekat je zaživeo i akcija se raširila i na druge gradove Austrije i Nemačke.

Kako funkcioniše Kulturpas?
Pa lepo. Svake godine se štampa katalog sa novom listom kulturnih manifestacija koje “pokriva” ovaj pasoš. Pomoću njega, manifestacije se mogu posetiti besplatno ili po veoma niskim cenama. Dovoljno je samo da ste gladni kulture. Recimo, članarina za biblioteku u Beču iznosi 24 evra, dnevna karta  je 3,80 evra. Onaj ko ima ovaj specijalni pasoš, plaća godišnju pretplatu takođe 3,80 evra. Isplati se, zar ne?
Nažalost, mnogi nisu zainteresovani za tu mogućnost i kada ih upitate imaju li kulturpas, zinu u čudu, pitajući se šta je to. Jedini kulturni događaji mnogih naših ljudi su kafane sa pevaljkama ili gostovanje nekih narodnjak(č)a. Za to im kulturpas i nije potreban.
kulturpass-wien

 

Komentari

O autoru Maya

Na privremenom radu u inostranstvima. Poštujem tuđe, a svoje volim - njega, milicu moju, najviše . Da tvitujem i blogujem - n' umem.

Možda vam se svidi

O Đurđevdanu…

Na Đurđevdan , pre prvih petlova, momci i devojke, radi običaja i radoznalosti, urane na …