Početna / Bečke priče / Pasoš za kulturu
kulturpass 1 - Pasoš za kulturu

Pasoš za kulturu

Град Беч се побринуо да и његови становници плићег џепа и нижих примања, имају своје право на културу и уметност. Пензионери са малим пензијама, незапослени, примаоци социјалне помоћи, избеглице и још неке друштвене групе, имају право на легитимацију која се зове пасош за културу илити на чистом српском Културпас (Kulturpass). Културпас омогућава да за ситне новце или за џабе,  посетите  многе културне манифестације као што су музеји, изложбе, позоришне представе и слично. Kulturpass ausgefuellt - Пасош за културу

Сада већ давне 2003. године, на једној конференцији о сиромаштву, бечко позориште Шаушпилхаус (Schauspielhaus) у сарадњи са поменутом конференцијом осмислило је акцију “Глад за културом и уметношћу” („Hunger auf Kunst & Kultur“). Овај пројекат је заживео и акција се раширила и на друге градове Аустрије и Немачке.

Како функционише Културпас?
Па лепо. Сваке године се штампа каталог са новом листом културних манифестација које “покрива” овај пасош. Помоћу њега, манифестације се могу посетити бесплатно или по веома ниским ценама. Довољно је само да сте гладни културе. Рецимо, чланарина за библиотеку у Бечу износи 24 евра, дневна карта  је 3,80 евра. Онај ко има овај специјални пасош, плаћа годишњу претплату такође 3,80 евра. Исплати се, зар не?
Нажалост, многи нису заинтересовани за ту могућност и када их упитате имају ли културпас, зину у чуду, питајући се шта је то. Једини културни догађаји многих наших људи су кафане са певаљкама или гостовање неких народњак(ч)а. За то им културпас и није потребан.
kulturpass wien - Пасош за културу

 

Коментари

O autoru Maya

Na privremenom radu u inostranstvima. Poštujem tuđe, a svoje volim - njega, milicu moju, najviše . Da tvitujem i blogujem - n' umem.

Možda vam se svidi

buket djurdjevka - O Đurđevdanu...

O Đurđevdanu…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …