Почетна / Занимљивости / Најстарији језик Библије
Andelija Stancic 600x405 - Најстарији језик Библије

Најстарији језик Библије

Ових дана, многи “престонички” листови (као да неки други постоје – сиц!) доносе чланак о Анђелији Станчић која је писала о Србима као најстаријем народу и српском језику као најстаријем библијском језику, о једној несхваћеној жени и историчару, коју су и у њено време исмевали.
Лично, о њој сам писао још пре две године, чак сам и њену књигу објавио у .пдф формату. Веома занимљиво штиво где приказује мапе Синајске горе из 7. и 8. века и на којима се виде места, као што су Банат, Бела Црква, Српска (гора) и слично. Карте су, наравно старогрчке али су топоними СРПСКИ.
Драго ми је што ме (нас) београЦки часописи тек сад откривају и копирају моје (наше) текстове (или их мало више истраже, јер за то имају могућности), обраде их мало или нимало и објаве као своје.

mapa busola1 730x370 - Најстарији језик Библије

Ову сам књигу поставио највише због саме речи издавача и мапе која се налази на почетку.
За оне које мрзи да прочитају, реч издавача иде овако:
У оквиру библиотеке „Словенски источници” одлучили смо да објавимо још једну књигу која ће, надамо се, изазвати живе расправе у научним круговима. Реч је о књизи Најстарији језик Библије или један од најстаријих културних народа. Анђелије Станчић-Спајићеве, објављене 1929. године у Београду.
Занимљив је и сам начин како смо дошли до ове одлуке. Могли бисмо рећи да је то почело крајем јуна на промоцији књиге Срби… народ најстарији Олге Луковић-Пјановић. Тада нам је господин Војислав Хаџи-Девић показао једну, за нас, необичну географску карту. То је била савремена туристичка карта Синајског полуострва.

Необичност те карте је била у томе што су се у близини Мојсијеве горе налазиле и планине са именима Српска гора,  Гора,  Банат, затим реке са именима Мир, Вир-ас итд.

У разговору који је потом уследио расправљали смо о пореклу тих имена. И још једном смо се уверили у оправданост покретања питања о пореклу и кретању српског народа током историје.

А мапа, у кој се помињу планине Банат, Српска Гора и слично…. али у реону Синајске горе… и то у 7-8 веку… е, па за мапу, морате да отворите ПДФ фајл и прочитате књигу.

Преузми (PDF, 557KB)

 

 

Коментари

О аутору Ненад Машан

Лутaлицa, прoнaлaзaч, љубитeљ кaфaнe, вoзaч тeшких мaшинa, пeрaч прoзoрa, писaц, дизajнeр, будaлa и нaрaвнo, пoнoсни Српски нaциoнaлистa

Можда вам се свиди

novak djokovic determined - Операција "Ролан Гарос 2016."

Операција “Ролан Гарос 2016.”

Ко је и шта је Новак Ђоковић, знају сви. Многи га воле, али постоје и …