Почетна / Бечке приче / Како ме је ћирилица спасила белаја
richter3 - Како ме је ћирилица спасила белаја

Како ме је ћирилица спасила белаја

Да вам испричам, како је мене, рођену Српкињу са аустријским пасошем, ћирилица спасила белаја.

paket 350x185 - Како ме је ћирилица спасила белајаНа последњем спрату куће у којој смо живели, становала је женска особа, за коју смо због другог презимена које је имала, мислили да је наше горе лист. Касније се испоставило да се удавала за папире, због пара и да је то друго презиме веома често мењала. Личила је на покретну стрипотеку и по њеном лицу нису могле да јој се одреде године. Могла је да има између 30 и 60 година.

И као у сваком великом граду, наш однос би остао на случајном “здраво”, док једног дана нисам добила позив од полицијског инспектора, због неког пакета који је стигао на нашу адресу и који сам наводно ја подигла.

Ја сам у први мах била збуњена и уплашена. И поред мог веома доброг знања немачког, нисам схватала шта је, за разлику од мог мужа који је одмах открио каква је превара у питању. Неко (читај “комшиница”) је поручио пакет на нашу адресу и потписао се у моје име.

richter1 - Како ме је ћирилица спасила белаја

Цела ствар је пренесена у судницу. Као сведок је позвана и поштарка која је разносила пошту у нашем крају. Можда би комшиници и поред свега успело да кривицу пребаци на мене, да није превидела “ситницу”. Оно што она није могла да зна, је то да је мој потпис на свим документима које имам, на свакој уплатници и упутници, написан ћирилицом.

То је на њену жалост превидела. Судија није.

Како сам касније сазнала, испоставило се да јој то није први преступ те врсте, да је и у предходној кући у којој је становала,такође користила комшијске адресе за своје поруџбине. То јој је вероватно и успевало, али овога пута је за противника имала ћирилицу.
Пишите ћирилицом!

potpis maja - Како ме је ћирилица спасила белаја

 

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …