Početna / Bečke priče / Donauinselfest

Donauinselfest

Svake godine krajem juna, na Dunavskom kanalu u Beču, održava se trodnevni Festival poznat kao DIF iliti Festival na Dunavskom ostrvu.Weniger BŸhnen fŸr mehr Sicherheit?
Sve je počelo davne 1984. kao dvodnevni festival, koji se pretvorio u trodnevni tako je već godinama. Na 4,5 km dugom rečnom ostrvu, na dvocifrenom broju bina, tri dana se smenjuju pevači, glumci, čak plesači i tako zabavljaju narod.

Festival je od samih početaka izgubio lokalni karakter, pa se na binama pojavljuju ne samo austrijske nego i svetski poznate face iz sveta muzike uglavnom. Gde je muzika tu je i alkohol ostala osvežavajuća pića, tu su i mnogobrojni kiosci i restorani na otvorenom, sa specijalitetima iz bukvalno celog sveta.

kauboj Tu je naravno i galerija čudnih likova, ljudi koji žive u svom svetu, odevnih kombinacija na kojima bi im i Vivijen Vestvud pozavidela.  Mnogobrojni veoma mladi posetioci (čitaj-deca) imaju takođe svoje programe i zabavu u toku ta tri dana.
Sve pomalo liči na veliki vašar, a taj utisak pojačavaju vašarske tezge sa džidžabidžama koje se mogu kupiti uglavnom na vašarima. Bez sladoleda i šećerne vune takođe, ne biva.
Ono što je najbitnije je da je ulaz na ostrvo besplatan, sve ostalo se plaća, misli se na jelo, piće i kao rezultat ove dve predhodne radnje, upotreba klozeta, koji i nisu baš jeftini (50 centi – pa ti vidi).

Koliko je ovaj festival omiljen i poznat, govori i činjenica da u toku trajanja ovu manifestaciju poseti najmanje pola miliona posetilaca dnevno. Desetak godina unazad, broj posetilaca se kreće između 2,6 – 3,1 miliona po festivalu.

Ovogodišnji festival se održava pod parolom - The best things in life are free Click To Tweet Neću da vas zamaram brojkama, nego želim da vam kažem, da ako se krajem juna nalazite u Beču, obavezno posetite ovaj festival na otvorenom. Zaboravite na kratko svakodnevnicu, jer čim zakoračite na ostrvo, zakoračili ste u jedan drugi paralelni svet, lepši od ovog “napolju”.
Jedino što vas podseti na stvarnost je štand vladajuće partije, ali i on se poseti samo zbog hemijskih olovaka i privezaka za ključeve, koje ovi velikodušno dele.

Ove godine se Donauinselfest održava od 24.-26. juna. Vidimo se tamo!dif-trojka

Komentari

O autoru Maya

Na privremenom radu u inostranstvima. Poštujem tuđe, a svoje volim - njega, milicu moju, najviše . Da tvitujem i blogujem - n' umem.

Možda vam se svidi

O Đurđevdanu…

Na Đurđevdan , pre prvih petlova, momci i devojke, radi običaja i radoznalosti, urane na …