Почетна / Бечке приче / Златан Јовановић – прва бечка беба из епрувете
zlatan jovanovic - Златан Јовановић - прва бечка беба из епрувете

Златан Јовановић – прва бечка беба из епрувете

zlatan baby - Златан Јовановић - прва бечка беба из епрувете 5.августа 1982. Срби су поново писали бечку (аустријску) историју. Наиме, тог датума је рођена прва бечка беба из епрувете. Она данас прославља свој 35 рођендан, а зове се ЗЛАТАН ЈОВАНОВИЋ.

Златановој мајци Јованки су тада вештачким путем оплођене три јајне ћелије, а из једне од њих је зачет и Златан. Његови “медицински очеви” су били гинеколози Вилфрид Фајтингер (Wilfried Feichtinger), Петер Кеметер (Peter Kemeter) и Стефан Салај (Stephan Szalay).

Кошуљу су, кад се Златан родио, пријатељи ипак цепали његовом оцу Драгану.

Данас он прославља свој 35 рођендан и каже даје, што се њега тиче, све нормално, да му је свеједно што је зачет вештачким путем и да су једино новинари ти који праве од свега причу.

zlatan danas - Златан Јовановић - прва бечка беба из епруветеИсто тако, Златан се сећа , да је његова мајка шетајући са њим, морала да слуша и разне увредљиве коментаре и то од наших људи, јер…. ако жена није зачела класичним путем, ту је све сумњиво. Златан на такве коментаре увек има одговор:

“Ја бар знам да сам жељено дете, што за многе и не бих гарантовао.”

Златаново рођење  као такво, има за Аустрију велики значај – тиме је постала шеста земља на свету, после Енглеске, Аустралије, Америке, Француске и Немачке, у којој је рођено дете из епрувете.
Занимљивост везана за Златана је, да су његови отац Драган и мајка Јованка, после њега добили још једно дете – девојчицу Јасмину, која је “направљена” и рођена без туђе помоћи.

Louise Brown - Златан Јовановић - прва бечка беба из епруветеЈош једна занимљивост везана за бебу из епрувете, али не и за Златана је следећа: само пет година од Златана, старија је прва беба из епрувете на свету.

25. јула 1087. У Великој Британији, родила се на тај начин Лујза Браун (Louisa Brown).

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

slepac biblioteka - Необични чувари књига - слепи мишеви

Необични чувари књига – слепи мишеви

рича о једној од најлепших библиотека света и њеним необичним чуварима. Библиотека Жоанина саграђена је …