Почетна / Занимљивости / Женска просидба
prosidba zena1 - Женска просидба

Женска просидба

p bulok - Женска просидбаНекако је логично, навикли смо, да је мушкарац тај који проси жену, који пада на колена и поставља то судбоносно питање. Кроз историју сазнајемо да је у Ирској другачије. Постоји један дан, сваке преступне године, а то је наравно 29. фебруар, када жене “смеју” да запросе мушкарце.

Ова традиција почела је још у 5. веку , када се Света Брижита пожалила Светом Патрику да жене морају предуго да чекају да их мушкарац запроси. Према легенди, Свети Патрик је тада дозволио да и жене могу да запросе мушкарце и да за то буде одређен дан – сваке преступне године , 29. фебруара. Закон је први пут био документован 1288. године у Шкотској, а према традицији била је прописана и казна за мушкарце који одбију такву просидбу.

Ако би мушкарац одбио понуду, морао да купи тој жени 12 пари рукавица, како би сакрила стид и срамоту што не носи веренички прстен, стоји у том закону. У 19. веку, мушкарци су морали да плате новчану казну, док се у Грчкој сматра да је брак склопљен на тај преступни дан, несрећан.

Зашто жена не може да запроси мушкарца? - Кад би клекнула испред њега, почео би да откопчава шлиц! Click To Tweet

Без обзира на модерна времена, некако је остало “нормално” да су ипак мушкарци задужени за тај чин, мада статистика показује (ах, та статистика) да њима та традиционална женска просидба не пада тешко, а око 36% њих признаје да им се свиђа што сав притисак није на њима. Готово половина њих је отворено рекла да би пристали на брак уколико их партнерка запроси. Да је та традиционална подела већ помало застарела сматра четвртина мушкараца и 13% жена.

p u pesku - Женска просидба

Ипак, већина испитаника сматра да је просидба искључиво посао мушкараца. Многи мушкарци тврде да би се осећали несигурно и понижено када би њихова девојка сматрала да она мора да постави то питање. С друге стране, жене се често плаше да ће га тако отерати од себе и да ће испасти удаваче. Страх од одбијања и могућност да се на тај начин упропасти цела веза кочи жене да икада и помисле на овакву одлуку.

Да ли сте више за већ уврежену, нама познату и блиску просидбу (мушкарац проси жену) или сте пре за ирску традицију?

Да ли сте више за већ уврежену, нама познату и блиску просидбу (мушкарац проси жену) или сте пре за ирску традицију?

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …