Početna / Bečke priče / Vrućina…

Vrućina…

Uvek sam imao problem da odgovorim na jednostavna pitanja. Pa, tako i na pitanje poznanika “odozdo” – kakvo je kod vas vreme?

– Kakvo je vreme?

Brale, izgibosmo! Eto, kakvo je vreme. Topim se k’o šminka Lee Kiš pod reflektorima, znojim se k’o mršava svinja u teranju, ‘vata me muka ko Dejana Cukića pred nastup – eto kako mi je!

hitze10Pa znaš li da sam juče video komšinicu, Turkinju u majci na hitze12bretele? Do sad sam znao da ima lepe oči (to je jedino i moglo da se vidi pod onim džakom), a sad znam kako izgleda skroz.

Mada je bolje da nisam to saznao.

Juče sretnem košiju, uglednog biznismena iz Abu-dabija, ima čo’ek 2 firme, uvek upicanjen ko pred vašar, sa silnim kravatama, satovima, ovo-ono… kad sam ga sreo – pomislio sam da se radi o nekom turskom rabadžiji teretnjaka, a ne o Vučićevom stranom investitoru.

hitze9hitze13Uglavnom, ova vrućina radi kao istina – sve ogoli. Kao i sneg u zimu. Ne kaže se džaba – ne pada sneg da pokrije breg, neg’ da svaka zverka pokaže trag. Tako i Sunce, ne greje ono da ljudi idu po kojekakvim marocima, nesebarima i paraJlijama, nego da se vidi kak’i je ko.

– Pa, je l nemate klimu tamo? – opet će moj poznanik.

Brale, otkako amerikanci zaprašuju s onim govnima – niko je nema!

– Ma, mislio sam na uređaj.

hitze2A, to. Pa, ovde je to regulisano zakonom. Taman da izbacim ono crevo od klime kroz prozor i da zapišavam komšije, mislim da ni dva dana ne bih sastavio dok mi ne dođu na vrata razne policije, izvršitelji i ostali organi koji bi mi uzeli pola od plate, nove farmerke, ženu, sitnu decu, a verovatno i kućnog ljubimca, kao odštetu. Pola plate bi mi ostavili da mogu da platim advokatu.

Klima uređaji se mogu “po difoltu” naći u novijim zgradama i stanovima, ali je naš, kao i većina, građen 1945. u ono vreme soc-realizma. Znaš one zgrade – zimi hlade, leti greju. E tako nam je!

Inače je kod nas u stanu prijatnih 43° stepena Celzijusa.

Istina, one plastične stolice na terasi su se malo zbljoćkale, ali računam, na jesen će da se, da prostiš, stvrdnu, pa će stvar da dođe na svoje.

hitze4A vi, kako ‘te?

Ima l’ kod vas vrućine?

Komentari

O autoru Nenad Mašan

Lutalica, pronalazač, ljubitelj kafane, vozač teških mašina, perač prozora, pisac, dizajner, budala i naravno, ponosni Srpski nacionalista

Možda vam se svidi

Zaboravljeni front

Moskovski izdavači su nedavno zatražili od srpskog vojnog istoričara Branka Bogdanovića da za rusko tržište …