Početna / Muzika / Vreme je za Danicu

Vreme je za Danicu

P esma Evrovizije 2015. biće 60. po redu izbor za Pesmu Evrovizije, povodom pobede Končite Vurst na Pesmi Evrovizije 2014. godine, sa pesmom Rise like a Phoenix, u Kopenhagenu. Biće održan u Beču, glavnom gradu Austrije. Biće ovo drugo domaćinstvo za Austriju, a prvo posle 1967. godine. Domaćin ovog takmičenja biće austrijski javni servis ORF. Prvo polufinale zakazano je za 19. maj, drugo polufinale za 21. maj, a finale za 23. maj 2015. godine.dana

39 zemalja će se takmičiti, Kipar i Srbija se vraćaju nakon jednogodišnje pauze, Češka se vraća nakon petogodišnje pauze, dok će Ukrajina i Bosna preskočiti ovo takmičenje.

Srpsko takmičenje za izbor kandidata, koji će nas predstavljati na tom takmičenju, će biti održano u februaru u Beogradu, po rečima organizatora Vladimira Graića.

danicaMeđutim, ovogodišnji izbor je po mnogo čemu poseban. Naime, u specijalnoj emisiji, na nacionalnoj televiziji “Nedeljno popodne”, koja je bila u potpunosti posvećena tome, izabran je “neafirmisani” pevač, koji će se sa još dva “afirmisana” pevača takmičiti u Beogradu.

Ali ni to nije sve – umesto da izaberu jednog predstavnika (kako je najavljeno), žiri je izabrao 2 – i to obe devojke.

I tu dolazimo do razloga, zašto ja uopšte pišem ovaj članak.

Jedan, odnosno jedna od te dve izabrane predstavnice “neafirmisanih” pevača je i Danica Krstić, mlada Kragujevčanka, koja … pa, trebalo bi mi baš puno vremena da napišem sve – kakva je, kako peva, kako izgleda – ali za početak, treba reći da je Danica nosilac titule čuvar narodne baštine, koju je dobila 2011. u serijalu “Šljivik”.

Ne očekujte od mene da se bavim drugim kandidatom, jer  ja sam svoje izabrao, moj favorit (ne samo u ovom nadmetanju, već i za nacionalnog predstavnika) je DANICA!

dannitzaMnogi su pomisli – pa gde, neko ko peva izvornu muziku, može da nas predstavlja na takvom takmičenju? Ali, to su oni koji ne znaju, da je Danica poslednjih godina učestvovala na Festivalu Stari grad u Novom Pazaru i tamo osvajala brojna priznanja. Te pesme možete čuti na našem “televizoru”, kao i izvođenje pesme “Bol do ludila” još jedne Kragujevčanke, Marije Šerifović, kojom se Danica predstavila na domaćem izboru. (ne Marijom, već pesmom se predstavila)

Lično, jer ovo i jeste lični blog, dosta mi je bradatih žena, muškaraca bez …. ičega, raznih čuda, baba od 90 godina i finskih maškara – vreme je da se Pesma Evrovizije vrati tamo gde joj je i mesto – među najbolje. Muku smo mučili poslednjih godina, sa nesrećnim, često i nameštenim izborima za nacionalnog predstavnika – od onog čupavog nesrećnika Kona i pesme Cipele, koju je i on sam već zaboravio, preko Kovačeve ćerke, koja peva kao i ja, onog dečka što još nije odlučio da li je uopšte dečko, do onih nesrećnica koje su svi zaboravili, tako da je sad vreme da Srbiju predstavlja neko, sa kim se Srbija može identifikovati.

Neko, ko je lep, mlad, ko lepo peva, neko za koga ćemo svi navijati.

Plavušin Kutak se odlučio – nadam se da će i ostali shvatiti šta treba činiti.

 

Vreme je za Danicu!

 

(za one koji imaju problema s otvaranjem spotova u televizoru, preporučujemo da posete izvornu stranu na ovom linku)

Komentari

O autoru Nenad Mašan

Lutalica, pronalazač, ljubitelj kafane, vozač teških mašina, perač prozora, pisac, dizajner, budala i naravno, ponosni Srpski nacionalista

Možda vam se svidi

Operacija “Rolan Garos 2016.”

Ko je i šta je Novak Đoković, znaju svi. Mnogi ga vole, ali postoje i …