Početna / Razno / Vinetu na srpski način

Vinetu na srpski način

Pre nekoliko dana je umro Pjer Bris, francuski glumac poznat svima kao Vinetu. A da li ste znali da je srpski glumac Gojko Mitić, takođe poznat po ulozi Vinetua? I ne samo njega….

Dok je kao dečak verovatno “gutao” priče Karla Maja o Vinetuu, mali Gojko ni slutio nije da će i on jednom postati otelotvorenje ovog poznatog apačkog vođe.
Gojko je rođen rođen 13. jun 1940. u selu Strojkovce kod Leskovca. Posle osnovne škole i gimnazije upisao je DIF u Beogradu. Studentski džeparac je zarađivao  kao učitelj skijanja. U Jugoslaviji su onomad snimani mnogi strani filmovi i Gojko je onako zgodan i naočit, duge crne kose i markantnog lica, biran da kao kaskader glumi u mnogima od njih.

 

Njegov je glumački uspon počeo još davne 1962.u filmovima o Vinetuu u kojima je igrao sporedne uloge.gm4
U Istočnoj Nemačkoj je početkom šesdesetih počela sa radom DEFA produkcija. Oni su kao protivtežu zapadnim holivudskim filmovima o Divljem Zapadu, počeli da snimaju filmove o Indijancima zasnovane na istorijskim činjenicama, filmove o borbi Indijanaca protiv kolonijalizma.

I dok je Pjer Bris glumio Vinetua u “karlmajovskim” filmovima, na filmsku scenu je na velika vrata ušao Srbin Gojko Mitić, glumeći uglavnom vođe raznih indijanskih plemena. Glumio je stvarne likove, glumio je stvarno, nije uzimao kaskadera za opasne scene i ubrzo osvojio srca ne samo gledalaca Istočne Nemačke, nego i cele istočne Evrope.

gm3Naš “Vinetu” se nije zadržao samo na indijanskim filmovima. Glumio je i Spartaka, igrao u naučno-fantastičnim filmovima.. Okušao se i u radu na televiziji, pa čak i kao pevač. 1975. počinje da igra i u pozorištu u nemačkom gradu Tale sve do 1984.
Oprobava se i kao režiser, Režira televizijske filmove i jednu dečiju seriju. Dobija i televizijsku nagradu u Istočnoj Nemačkoj.
Znam da ovo nabrajanje izgleda suvoparno, ali pokušavam da pomenem bar deo onog što je on radio.

Od 1992-2006. Gojko igra ulogu Vinetua na pozorišnim igrama “Karl Maj” u nemačkom Bad Zegebergu, čak preko 1000 puta. Ulogu je “nasledio” od Pjera Brisa, ali je ubrzo daosvoj lični pečat liku apačkog poglavice i osvojio publiku. Pod vedrim nebom, na konju je i sa svojih 66 glumio velikog poglavicu.
Tačno na njegov rođendan 13. juna 1993, osnovan je “Najmlađi festival Karla Maja” na kome nastupaju deca između 6 i 12 godina, u gradu Bišofsverda. Gojko je rado na molbu dece, “posudio”festivalu svoje ime tako da se on danas zove Festival Gojko Mitić.

Eto, to su neki podaci o ovom glumcu, koji je može se slobodno reći stekao svetsku slavu.
Danas živi u Berlinu kao srpski i nemački državljanin.

gm2

Komentari

O autoru Maya

Na privremenom radu u inostranstvima. Poštujem tuđe, a svoje volim - njega, milicu moju, najviše . Da tvitujem i blogujem - n' umem.

Možda vam se svidi

O Đurđevdanu…

Na Đurđevdan , pre prvih petlova, momci i devojke, radi običaja i radoznalosti, urane na …