Почетна / Разно / Винету на српски начин
vinetu - Винету на српски начин

Винету на српски начин

gm - Винету на српски начин

Пре неколико дана је умро Пјер Брис, француски глумац познат свима као Винету. А да ли сте знали да је српски глумац Гојко Митић, такође познат по улози Винетуа? И не само њега….

Док је као дечак вероватно “гутао” приче Карла Маја о Винетуу, мали Гојко ни слутио није да ће и он једном постати отелотворење овог познатог апачког вође.
Гојко је рођен рођен 13. јун 1940. у селу Стројковце код Лесковца. После основне школе и гимназије уписао је ДИФ у Београду. Студентски џепарац је зарађивао  као учитељ скијања. У Југославији су ономад снимани многи страни филмови и Гојко је онако згодан и наочит, дуге црне косе и маркантног лица, биран да као каскадер глуми у многима од њих.

 

Његов је глумачки успон почео још давне 1962.у филмовима о Винетуу у којима је играо споредне улоге.gm4 - Винету на српски начин
У Источној Немачкој је почетком шесдесетих почела са радом ДЕФА продукција. Они су као противтежу западним холивудским филмовима о Дивљем Западу, почели да снимају филмове о Индијанцима засноване на историјским чињеницама, филмове о борби Индијанаца против колонијализма.

И док је Пјер Брис глумио Винетуа у “карлмајовским” филмовима, на филмску сцену је на велика врата ушао Србин Гојко Митић, глумећи углавном вође разних индијанских племена. Глумио је стварне ликове, глумио је стварно, није узимао каскадера за опасне сцене и убрзо освојио срца не само гледалаца Источне Немачке, него и целе источне Европе.

gm3 e1434399123217 - Винету на српски начинНаш “Винету” се није задржао само на индијанским филмовима. Глумио је и Спартака, играо у научно-фантастичним филмовима.. Окушао се и у раду на телевизији, па чак и као певач. 1975. почиње да игра и у позоришту у немачком граду Тале све до 1984.
Опробава се и као режисер, Режира телевизијске филмове и једну дечију серију. Добија и телевизијску награду у Источној Немачкој.
Знам да ово набрајање изгледа сувопарно, али покушавам да поменем бар део оног што је он радио.

Од 1992-2006. Гојко игра улогу Винетуа на позоришним играма “Карл Мај” у немачком Бад Зегебергу, чак преко 1000 пута. Улогу је “наследио” од Пјера Бриса, али је убрзо даосвој лични печат лику апачког поглавице и освојио публику. Под ведрим небом, на коњу је и са својих 66 глумио великог поглавицу.
Тачно на његов рођендан 13. јуна 1993, основан је “Најмлађи фестивал Карла Маја” на коме наступају деца између 6 и 12 година, у граду Бишофсверда. Гојко је радо на молбу деце, “посудио”фестивалу своје име тако да се он данас зове Фестивал Гојко Митић.

Ето, то су неки подаци о овом глумцу, који је може се слободно рећи стекао светску славу.
Данас живи у Берлину као српски и немачки држављанин.

gm2 730x370 - Винету на српски начин

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …