Почетна / Занимљивости / Васкрс! Сви му се радују! А мени испадају јајца на очи…
vtghv1 - Васкрс! Сви му се радују! А мени испадају јајца на очи...

Васкрс! Сви му се радују! А мени испадају јајца на очи…

Васкрс - како га види наш јужњак. Живот је некоме мајка, некоме... баш и није. Click To Tweet

ostern - Васкрс! Сви му се радују! А мени испадају јајца на очи...Васкрс је код нас православци најважнији празник. Ја нећу да се свати погрешно, ал’ морам да с неког поделим како је мени на овај дан. За пример, ћу кажем како је било прошлу годину. Ако ме неко (кад види с које се муке носим) сажали – у праву је…

У нашу породицу Васкрс почиње на Велики четвртак. Ујтру мајка да списак на тату, и ја и бата крећемо с њега да купујемо у својству магарци. То зато што нам је улога да, као прави хришћани, теглимо онолку храну, ко да ће поцрцамо гладни.

Мајка и баба одлазе на пијац да бирају тазе јајца. Како ли знају која су тазе, ни оне саме ваљда не знају!

Мамо, ову годину неће претерујемо, ће купимо тријес! – каже моја мајка на бабу, а ја се мислим како без педесет нема да си дођу.

Купиле су седамдесет…

Ја, бата и тата, с четри цегера и седам кесе.png - Васкрс! Сви му се радују! А мени испадају јајца на очи... (оне од пет динара од пијац) одлазимо да купујемо. Прво у најголему месару, да се не распрода кртина а и месо за сарму. Унутра ко у кошницу. Наврзли се сви око они фрижидери, а на касу, глава ме заболе кад виде онолку гужву! Једни се довикују, једни оће паризер на танки колутови, једни се свађају с месара што им подвалио с млевено месо. Већина псују ’Дабог да се ненајели’ и слично, други се гурају преко ред, раде лактови, показујемо кој боље зна да се људски посвађа, и тако око сат време. На касу чекасмо још четрдесет минута, а кад дођосмо на ред, једна слабовида баба исписује чекови. Јебем ти бабо чекови, мислим се ја…

С седам кила месо улазимо у навећи маркет да купимо оно за торту што нам мајка написала списак. И ту гужва, зајебало све. Трпамо у корпу, кад наједном, на мог тату попустили живци. Изнервирао се на кокос!

Да му јебем све, де га спаковаше у 75 грама, мајку ли им лоповску. Које ће уштеде? Мисле, нећу видим да забушили до сто грама?!? – викао је тата на кокос, а сви се зглеђуваше око нас.

Једва смирисмо тату…

На Велики четвртак се навечерасмо с месни оброк јер се сутра пости, ко да ће поцрцамо без месо…

На Велики петак мировање, само мајка и баба фарбају јајца па се не мож надиве које је лепше.

vaskrs1 - Васкрс! Сви му се радују! А мени испадају јајца на очи...На Велику суботу кување ко за пук војску, али и сређување куће. Сви смо рмбали, чак и тату упрегла мајка, а ја се све мислим кој ће па да нам гледа прашину под кревети!

И освану Ускрс! Устадосмо, начеститувамо се сви по кућу с ’Христос васкресе, ваистину’, па онда да се чукамо с перашке. Ту ми се смрче! Наједосмо се с кувана јајца ко грлице, а ја се мислим, е није то ништа, тек ће једемо…

Онда почесмо с Фејс да си честитамо Васкрс, па с мобилни с поруке, а мајка и баба с фиксни! Е, онда кренусмо на гробље. У југоисточну Србију такав је обичај, да се и на покојници носе перашке. Гробље узврело од верници. Сви стали поред свог покојника па се чукају и лупе јајца, а љуске на све стране по гробишта. Офарбали горобишта ко на вашар. Једу ли, једу перашке, па си и на здрављају с понеку ракијицу, а све то због покојници. Мислим се ја, кад би нас видела Европа како у сласт мезимо над споменици, зајебала би нас уодма.

Смрче ми се кад ми баба рече да и ту мора поједем јајце, такав је ред.

Вратисмо се кући, ред је да се начеститамо с комшије. Заметнули смо јајца па по ред. Ал се ту зајебасмо ко и сваку годину. Ми на њи дамо два ел три, колко има у ту кућу људи, а сви на нас дају по пет, за мене, бату, тату, маму и бабу. Да га јебем, отидосмо с двајес, вратисмо се спедесет.

Дође време да се руча. За предјело се чукасмо с перашке опет ко блесави. Наједосмо се с супу, кад баба навалила да се опет чукамо јер се сарме још нису згрејале. Е, бабо, кад умреш по перашке ћу те памтим.

Кад се наједосмо, изврнусмо се по кревети, па тако до увече. Радовао сам се што идемо на честитување код ујку, ал ми и то пресело.

Ујна се прејебала па направила много фарбана јајца. Седосмо за астал, а сваком у тањир метула по два. Мислим се ја, ово ми је седамнаесто од јутрос…

Преживесмо Ускрс, а сви смо се надули ко гајде од онолико једење. Дође други дан. Не мили ми се да се дизам, Ускрс је три дана, опет ће ни терају да се куцамо с перашке. Тако и би, ја изедо две непосољене.

Други дан Ускрс је специјалан по кување на моју мајку.hv - Васкрс! Сви му се радују! А мени испадају јајца на очи... Тад она спрема руску салату с кувана јајца, мимоза салату с кувана јајца, макарону салату с кувана јајца и ролат од млевено месо с кувана јајца. Па ти види како је мени!

Седосмо за свечани ручак, опет се чукасмо с перашке, опет изедо на силу. Онда мајка изнесе оне салате, зарадовао сам им се баш! Ал оћеш, ко да једем кувана јајца, толко претерала с њи, од мајонези и остало ставила мрвку, једва!

Тако и за вечеру, тако и за трећи дан Ускрс.

Пети дан у чинију само једна перашка! Куј ли ће се прејебе да ју изеде, мислим се ја! Мило ме, прошле муке, море, све сам на јајца подригувао пет дана.

Зврррр – чу ја звоно, а нешто ме стегнуло око гушу!

Ете ју тетка, нисмо се видели ови дани. Изљуби нас, ал боље да ни је песницу ударила.

Евооо, за теткини, сачувала тетка – рече па извади пуну кесу с нешто!

Дошло ми да ју пљунем у лице, да ју шутнем у ногу, да ју чупам ко кокошку… Јебем ти живот, претекле јој перашке…

Васкрс прође. А мени испадоше јајца на очи…

Коментари

О аутору Ненад Машан

Лутaлицa, прoнaлaзaч, љубитeљ кaфaнe, вoзaч тeшких мaшинa, пeрaч прoзoрa, писaц, дизajнeр, будaлa и нaрaвнo, пoнoсни Српски нaциoнaлистa

Можда вам се свиди

novak djokovic determined - Операција "Ролан Гарос 2016."

Операција “Ролан Гарос 2016.”

Ко је и шта је Новак Ђоковић, знају сви. Многи га воле, али постоје и …