Почетна / Занимљивости / Вампир – светска, а наша реч
vampir - Вампир - светска, а наша реч

Вампир – светска, а наша реч

 

Извештај аустријског службеника Фромбалда о случају који се почетком 18. века догодио у српском селу Кисиљеву, објављен у бечком часопису Wienerisches Diarium („Бечки дневник”), под насловом „Vampir von Kisilova“, спада у прва помињања вампиризма у Европи новијег доба, преведено је на више језика и учествовало у „вампирској манији“ у Енглеској, Француској и Немачкој. Петар Благојевић, у аустријским изворима нем. Peter Plogojowitz, био је сељак из Србије, за којег се везује легенда да је после смрти постао вампир.
Живео је крајем 17. века, почетком 18. века, умро негде 1725. у селу Kisilova, можда данашње Кисиљево код Великог Градишта. Северна централна Србија била је тад део аустријског царства (од 1718 до 1739).

Након његове смрти људи у његовом крају су почели после кратке болести да умиру. Настала је сумња да је вампир.
Пре њихове смрти многи су тврдили, да им се умрли Благојевић у ноћи указивао и давио. Његова супруга је побегла непосредно после тих чудних збивања изјавивши да јој је у сну дошао мртав муж тражећи јој своје опанке. Најзад му је отворен гроб, тело му наводно није трулило а на уснама је имао свежу крв.
Мештани његовог краја су пробили колац кроз његово мртво срце и спалили тело.

Одговорни службеник аустријске управе нерадо је допустио поступак, али је пристао због „страха“ мештана да цело њихово село буде уништено од вампира, и њиховог захтева да учине све потребно као у „турска времена“, то јест кад је село било под османлијском влашћу.

sava - Вампир - светска, а наша реч

Догађај је био сличан ономе са Арнолд Паоле (Арнаутин Павле) пар година касније, што је изазвало и једно званично истраживање аустријске владе.

Тако је српска реч „вампир“ постала најпре европска, а потом и интернационална, а веровање у вампире се одржало све до 21. века.

Иначе најпознатији српски вампир је Сава Савановић, који је, по веровању, после своје смрти живео у старој воденици у селу Зарожје, у општини Бајина Башта. Легенда говори да је као „вампир“ убијао и пио крв људи који би дошли да мељу жито.
Њега је у својој причи овековечио српски писац Милован Глишић.

Феномени или изгледи наводне нетрулежности тела, „нова“ коса, кожа и нокти, надувена и румена лица те и крв на уснама данас су објашњени и део су једне фазе посмртног остатка.
Народу непознате болести и епидемије могле су да створе веровање у дејствовање натприродних сила.

 

И, као што је наш најпознатији вампир Сава Савановић, тако је најпознатији светски – наш “комшија” Гроф Влад Тепеш – Дракула.

 

Румунски владар није погинуо у бици против Турака, већ је последње дане провео код ћерке Марије, која је била удата за напуљског племића, тврде Италијански стручњаци.

 

Постоје многе легенде и приче, везане за овог Карпатског владара које не престају ни до данашњих дана. Тако се појавила и ова…

Премда се већ вековима верује како је гроб озлоглашеног грофа Дракуле у Румунији, Италијански историчари пронашли су га, бар тако верују, у Напуљу.
Иако још није доказано, неке угледне новине пишу да истраживачи сматрају како имају врло јаке доказе да гроф-вампир Влад Тепеш није сахрањен у Трансилванији.

dvorac - Вампир - светска, а наша реч

До таквог закључка дошли су кад су у цркви Piazza Santa Maria La Nova у Напуљу пронашли гроб из 15. века, украшен симболима карпатског владара.

‘Кад погледате рељефне скулптуре гроба, симболика је очигледна. Показатељ да је гроф Дракула ту сахрањен је чињеница да је украшен двема сфингама, симболом града Тебе, који се понекад пише и назива Тепес (Тепеш). Такође, на њему је змај који се налази и на грбу Тепешове породице’, рекао је историчар Рафаело Глини.

300px Vlad Tepes 002 - Вампир - светска, а наша реч
Гроф Влад Тепеш
Рођен 1431. године, гроф Дракула припадао је великашкој породици која је била део Реда великог Змаја, који је учествовао у борби против ширења Турака на простор Европе. Владов отац је добио надимак Дракул, што значи змај, па је тако млади Влад постао Дракула или ‘син Змаја’.

Дракула је нестао 1476. у бици с Турцима. Док су једни тврдили да је погинуо, други стручњаци тврдили су како су га заробили Турци. Његова ћерка Марија одведена је у Напуљ где је усвојена, а наводно постоје документи који показују како је платила Турцима отпремнину за свог оца који је потом доведен у Напуљ.

Иначе, Влад Тепеш као историјска особа није повезиван с вампирима до почетка 20. века када је послужио као инспирација Браму Стокеру за лик Грофа Дракуле у роману о бесмртном вампиру.

 

А на теби је да ли ћеш се плашити и веровати у приче о вампирима. За сваки случај, вечерас, пре него што легнеш – погледај испод кревета!

Коментари

О аутору Ненад Машан

Лутaлицa, прoнaлaзaч, љубитeљ кaфaнe, вoзaч тeшких мaшинa, пeрaч прoзoрa, писaц, дизajнeр, будaлa и нaрaвнo, пoнoсни Српски нaциoнaлистa

Можда вам се свиди

novak djokovic determined - Операција "Ролан Гарос 2016."

Операција “Ролан Гарос 2016.”

Ко је и шта је Новак Ђоковић, знају сви. Многи га воле, али постоје и …