ЗанимљивостиМузика

“У лијепом старом граду Вишеграду”

Многи ће рећи да је ова песма стара босанска севдалинка или изворна песма. U-lijepom-starom-graduПрави познаваоци старе народне музике веома добро знају име Драгише Недовића, рођеног у Крагујевцу 1916. године, где је живео и радио све до смрти 1966. године. Он је опевао Вишеград, брдо Бикавац и Дрину, а наравно да му  је љубав била инспирација. Наиме, Драгиша је у Вишеграду упознао девојку Кику и захваљујући њој, град је добио своју незваничну химну.
Са 16 је Шумадинац напустио родни град и са гитаром у руци пошао у свет. Одмалена је почео да пише и ствара.

Ова песма у изворној верзији носила је назив “Јутрос рано слушам”. Кика са Бикавца је, брда са кога се Дрина лепо видела, није ни слутила, каква ће јој песма бити написана и колико ће позната постати. Песма је настала 1936. године, а први пут је извођена педесетих година прошлог века, од стране познатог певача Химзе Половине. Ко је кога прославио,  да л песма Химзу ил Химзо песму, не знам, углавном песма је постала хит.
Занимљив податак је да је песма имала још једну строфу, коју Химзо тада није снимио:

“Устај, испрати ме, морам да путујем,
у Србију идем, своме родном крају,
за тобом ћу Кико вјечно да тугујем,
јер сам тебе драга оставио младу.”

Тек је пре неколико година у свој репертоар целовиту песму укључио наш певач Радиша Урошевић.

 

Ово је цела песма  у извођењу Радише Урошевића:

Коментари

Tags

Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Related Articles