Почетна / Занимљивости / У облаку парфема
parfem mmb5 - У облаку парфема

У облаку парфема

Кад кажем “парфем”, помислим прво на “Црна мачка” и “Покошено сено“, парфеме мог детињства. Сећам се да су све девојке мирисале на та два мириса. Одрастајући, сретала сам многе познате парфеме , сретала их на улици, у аутобусу, по продавницама. Чешће нисам него што јесам бивала у прилици да и купим неки. Касније су се прилике промениле, али не желим да пишем о себи, него о историји парфема.

Сама реч “парфем”, коју данас користимо, изведена је из латинског израза per fume”, што значи “кроз дим”.

parfem egipat - У облаку парфема

У античким цивилизацијама, Египту и Грчкој, “Парфем” као такав није постојао. Цвеће, ароматично биље и смоле су били средства за величање богова. Употреба мирисних супстанци се сводила на паљење цвећа, ароматичног биља, смола и стварање мирисног дима, прављење балзама и мирисних напитака-ликера. Парфем је био симбол лепоте и моћи богова.
У многим случајевима, мирисне супстанце су служиле за балсамовање важних личности тог времена, али и као додаци лековитим препаратима.
Археолози на Паргосу, на Криту, открили су оно за шта се верује да су најстарији парфеми на свету. Примерци, стари око parfem e - У облаку парфема4,000 година, пронађени су у древној фабрици, која је имала барем 60 казана за дестилацију, чиније за мешање, левке и бочице. Мајстори, који су радили у античка времена, углавном су користили зачинске биљке, као што је бадем, коријандер, мирта, смола, бергамот. Цвеће се тада није користило. Процес екстраховања уља из цвећа путем дестилације, што је процедура која је преживела до наших времена, први је применио персијски лекар и хемичар Авицена. За свој први експеримент користио је цвет руже. Пре његовог открића, течни парфеми представљали су мешавину уља и мрвљених биљака или латица. Ружина водица је одмах постала веома популарна, а цео поступак, односно технологија дестилације, значајно је утицао на каснију западњачку процедуру прављења парфема која је временом усавршавана. У Европу су ове вештине стигле у 14. веку, делимично и као део арапског утицаја.

parfemch5 - У облаку парфема

У средњем веку црква је осуђивала алхемичаре, који су важили за произвођаче парфема. XVIII век се сматра временом у коме је почела да се прати мода, а на двору Луја XВ сви дворани су морали да користе парфеме.  Једноставније је било набацати  на себе килограме  пудера и намирисати се, него се окупати.

Модерне парфимерије почињу да ничу у другој половини деветнаестог века. Парфеми су у то време прављени од биљних уља, међутим, некад су користили и материје животињског порекла. Након 20. века се све променило. Постали су популарни мириси са различитим цветним аромама и комбинације са зачинима.

 “Где треба да се ставља парфем?” питала је млада жена.

“Тамо где желиш да те неко пољуби”, одговорила је Коко Шанел.

 Револуцију у свет моде својевремено је увела чувена модна креаторка Коко Шанел. Ова дама високог стила била је прва у историји која је дизајнирала парфем са својим именом, чувени „Шанел 5“ (Chanel 5). Средином 20. века појављују се и први мушки парфеми.

Од чега се уствари прави парфем?

parf dg - У облаку парфемаЛатице цветова, руже, пупољци, листови, корење или материјали животињског порекла су свакодневни састојци у производњи парфема. Парфем је у суштини мирисно уље које се добија од разних састојака. Интензивност и јачина одређеног мириса се може одредити помоћу процента алкохола и уља. Највећи проценат уља садрже парфеми , који су и најскупљи, затим следе Eau de Parfum (парфемисане воде), Eau de Toilette (тоалетне воде) и на крају су ту Eau de Cologne (колоњске воде). Значи да су прави парфеми постојанији на кожи, али за то се плаћа већа сума.

 

Како изабрати парфем који ти одговара?  Ја се ту не ослањам на тестове и квизове, него испробам и узмем онај који ми се највише свиди. Мени иначе највише “леже” они на којима пише “D&G”, скоро сви које сам до сад пробала.

Нажалост, данас свако ко сними једну песму или филм, или победи на неком риалитију, “направи” своју линију, свој парфем. Испада  да ништа лакше од тога није.

И није – али када бисмо се зезали.

parfem mm 350x185 - У облаку парфема

 

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …