Почетна / Занимљивости / Ти живиш у облацима… али којим?
oblak - Ти живиш у облацима... али којим?

Ти живиш у облацима… али којим?

o oblak 350x185 - Ти живиш у облацима... али којим?Сигурна сам да нема особе, која као дете није лешкарила у трави и посматрала облаке. Сећам се само, како смо, ми клинци из насеља, сатима умели да блејимо у облаке и гледали их како мењају облике. Личили су на разноразне животиње, предмете, онако слични шећерној вуни, пенасти, паперјасти. Да смо само на трен тада  могли да завиримо у неки од њих, не би нам више били тако лепи.

Ти  лепи бели облаци зову се кумулуси.

Кумулуси су састављени од водених капљица; ледени кристали се формирају у деловима облака у којима је температура нижа од O°C. Понекад се јављају у облику малих облака са “исцепканим” ивицама, њихов изглед се непрестано и врло брзо мења.

Кумулуси настају под утицајем конвективних струја, које се јављају када се температура у атмосфери довољно смањује са висином. До смањења температуре може доћи због: загревања Земљине површине Сунчевим зрачењем, непрекидним загревањем доњих слојева хладног ваздуха, приликом преласка преко топле површине.

Ово су облаци карактеристични за топлу половину године. Када су мали, то је знак лепог времена. Слободно можемо рећи да су то и најчешћи облаци у летњем периоду  (зато су ми, од свих облака, омиљени). База им се налази на висини 500-1700 м. Дебљине је неколико десетина до неколико стотина метара, а “одрасли”, развијени кумулуси су дебљине од 2-5 км.

Овакво објашњење ће разочарати свако дете, али сам сигурна да је дечија машта довољно јака и да ће клинци и даље “блејати” сатима у у те лепе облаке и замишљати да плове на њима.

Осим ових поменутих имамо  још много родова, врста и подврста, али ми не пада на памет да их сад тако детаљно набрајам и објашњавам, ал’ ево укратко:

Насупрот поменутим кумулусима, који су облаци лепог времена, тешки нимбуси, сиви и ниски облаци, o bulke 730x370 - Ти живиш у облацима... али којим?доносе кишу. Кумуло-нимбуси су велики облаци који су предзнак олује и грмљавине. Према своме облику и положају, облаци се деле у четири главне врсте: беле цирусе, налик на танке праменове, који објављују долазак кише; стратусе, који се јављају у водоравним слојевима при сунчевом заласку; нимбусе, ниске, сиве и тешке кишне облаке; кумулусе, велике пластасте беле облаке који плове небом кад је лепо време. Само, сви ти облаци су непостојани и често се мешају стварајући циро-кумулусе, страто-кумулусе, кумуло-нимбусе, алто-кумулусе (на великој висини) итд.

И немојте главом у облаке, влажни су и хладни, можете лако да се прехладите.

 

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …