Почетна / Занимљивости / Свирајте ми “Марш на Дрину”…
hqdefault - Свирајте ми "Марш на Дрину"...

Свирајте ми “Марш на Дрину”…

У српским ратовима за ослобођење и уједињење од 1912. до 1918. настале су многе песме, кола и маршеви који се и данас често свирају и радо слушају. Једна од најпознатијих композиција из тог времена је Марш на Дрину, настао на  почетку Првог светског рата. Песма одише победничким духом и најбоље одражава тадашњу моралну снагу малог сељачког народа који је, нашавши се у ратном вртлогу, остварио велике победе над надмоћнијом Аустроугарском војском. Бранећи своје породице и своје њиве, српски војници, предвођени војводом Радомиром Путником, генералима Степом Степановићем, Петром Бојовићем и Живојином Мишићем, херојски су извојевали победе на Церу и Колубари, које су громогласно одјекнуле у Европи захваћеној ратом.

Пошто су 12. августа Аустријанци, односно њихова Пета армија форсирали Дрину у рејону Лознице, а mars rov - Свирајте ми "Марш на Дрину"...припадници Аустро-Угарске Друге армије Саву на простору Сремска Митровица-Шабац, започеле су борбе српских одреда на Дрини и Сави, који су се током четири дана, од 12. до 15. августа, супротстављали надирању бројнијих и неупоредиво боље опремљених аустроугарских трупа.
Генерал Степа Степановић, који се по повратку војводе Путника налазио на челу Друге армије, добио је наредбу 14. августа у касном поподневним сатима да поврати Шабац. У јутарњим сатима 15. августа, суочена са надирањем Аустро-Угарских трупа пут Ваљева, српска врховна команда наредила је да Трећа армија на сваки начин запречи потез ка Ваљеву из долине Јадра, а Друга армија да се запути ка Текеришу, те да удари непријатеља у леви бок.

Ту, на југозападним обронцима планине Цер, код Текериша, у ноћи 15. на 16. август, догодио се жесток судар две војске, који ће се после огорчених борби, заврсити одлучном српском победом. Уследило је повлачење 21. аустроугарске дивизије, потом 8. корпуса, да би у крајњем 5. армија Аустро-Угарске војске одступила назад преко Дрине.

mars zastava1 350x185 - Свирајте ми "Марш на Дрину"...Како је Аустро-Мађаре захватила паника, после изненадних српских победа, у њиховим јединицама настало је расуло и општа деморализација.
Атмосферу тих дана, међу саборцима, Егон Ервин Киш, познати новинар и литерата, који се ту налазио као припадник Аустро-Угарских трупа, описао је на следећи начин, негде крајем августа те 1914. године, у свом дневнику: “Армија је потучена и налази се у безобзирном, дивљем и паничном бегу. Једна потучена војска – не, једна разбијена руља, јурила је у безумном страху према граници…”.
Била је то прва велика савезничка победа у Првом светском рату. Када је Церска операција окончана 24. августа, од око 200.000 аустроугарских војника, колико је провалило у Србију, у њој није остао ниједан, изузев 4.500 заробљеника.

Композитор и војни капелник Станислав Бинички компоновао је Марш на Дрину 1914. на самом бојишту на Церу. Сматра се да је марш посветио неустрашивом и омиљеном пуковнику Стојановићу, који је погинуо у бици на Церу.

У бој крените јунаци сви!
Крен’те и не жал’те живот свој!
Цер да чује твој, Цер нек види бој,
А река Дрина славу, храброст
И јуначку руку српског сина.

Пој, пој, Дрино, водо хладна ти!
Памти приче кад су падали!
Памти храбри строј који је пун огња, силне снаге
Протерао туђина са реке наше драге.

Пој, пој Дрино, причај роду ми
Како смо се храбро борили!
Певао је строј, војев’о се бој крај хладне воде,
Крв је текла, крв се лила Дрином због слободе.

 

Испод можете послушати листу са разним верзијама песме. Ми смо изабрали 9 најбољих.

Завалите се и уживајте…

 

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …