Почетна / Спорт / СвеЦко првенство у кошарци, па још у Шпанији
Repka e1429977414697 - СвеЦко првенство у кошарци, па још у Шпанији

СвеЦко првенство у кошарци, па још у Шпанији

17. Светско кошаркашко првенство у Шпанији, одржаће се од 30. августа до 14. септембра у Баркалду, Севиљи, Лас Палмасу, Гранади, Барселони и Мадриду

Репрезентација Србије, отпутовала је у Шпанију, предвођена селектором Ђорђевићем, са потајном надом да се може докопати неке од медаља.

Ресто Срба је остало кући, очекујући, у најмању руку златну медаљу… па ‘де се нађемо.

Александар Ђорђевић предводи репрезентацију Србије, која више због имена спада у фаворите из сенке. Екипа је на последњем шампионату Европе заузела седмо место, сада је спремна сигурно за степеник више

“Орлови” ће први део такмичења играти у најтежој групи, што може бити само мотив више да се у наставку такмичења стигне до доброг резултата.

Крстић и Теодосић су предводници екипе у којој се много очекује и од Немање Бјелице и Богдана Богдановића.

Систем такмичења:

sp 2014 espana - СвеЦко првенство у кошарци, па још у Шпанији
SP 2014 žreb

Екипе су подељене у четири групе од по шест екипа. Четири најбоље пласиране наставиће такмичење у сомини финала, док ће две последњепласиране екипе завршити такмичење.

Занимљиво је да је организатор направио такав костур такмичења да се А и Б, односно Ц и Д група укрштају све до финала, вероватно како би се домаћа екипа не би до борбе за злато сусрела са америчким НБА звездама (наравно под претпоставком да обе екипе дођу до финала).

sp 2014 - СвеЦко првенство у кошарци, па још у Шпанији
СП 2014 – распоред по групама

 

Фаворити:

Први “осумњичени” за освајање злата су Сједињене Америчке Државе. НБА звезде предвођене Мајком Кжижевским нису у најјачем саставу. Бројне звезде отказале су учешће на шампионату у Шпанији, али Дерик Роуз и екипа остају први фаворити турнира.

Домаћа репрезентација има намеру да пред домаћом публиком освоји светско првенство и тако се најбољи могући начин опрости од једне генерације која своје најбоље партије и тренутке већ превазишла. Шпанци су у комплетном саставу, спремају се већ више од два месеца, а врло су мотивисани за “већ виђено” финале са Америма.

Остале репрезентације бориће се “отпатке”. Француска не делује као екипа за сам врх, Литванија увек вреба из прикрајка, као и Грчка, док се чини да Јужноамериканци (Бразил и Аргентина) ове године немају тимове за медаљу.

Basketball - СвеЦко првенство у кошарци, па још у Шпанији

Звезде:

Амерички и шпански кошаркаши су свакако и прве звезде шампионата. Дерик Роуз и Џејмс Харден предводе САД, док су браћа Гасол и Руди Фернандез сигурно међу најбољим европским играчима у последњој деценији.

Французи су без Тонија Паркера, Литванци без Линаса Клеизе, Грци без Спанулиса, па ће бројне “звезде у успону” имати прилику да се на турниру у Шпанији покажу у најбољем светлу.


 

 

А на крају ће бити, онако као што неко давно рече – или ће неко да победи, или ће бити нерешено – трећег нема! И за крај, не могу да се не сетим Жилета из Трнаве, који је водио локални. сеоски фудбалски клуб… на питање играча: Жиле, како ћемо против ових? Која тактика? Тактика? У’вати, па јеби!

 


Распоред финалних утакмица

spain2014 final groups - СвеЦко првенство у кошарци, па још у Шпанији

 


Дошло је дотле, да морам по трећи пут да мењам чланак, који је првобитно био написан тек да се обележи почетак планетарног такмичења у кошарци. Нада је постојала, али сам био скептичан. На срећу, наши момци су показали како се игра, храбро, срчано и мангупски. Онда кад треба. Можда сутра и не успеју против Француза, али су заслужили све похвале и нико се на њих неће љутити. Зато навијамо сутра свим срцем за наше орлове!

А ево како изгледа распоред финалних утакмица:

finals 730x370 - СвеЦко првенство у кошарци, па још у Шпанији

Репрезентација Србије:

 

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

А сад – Србија против Америке. Европа против другог света. Култура против башибозука. Уметност против јефтине забаве. Ум против силе. Инат против рачунице.

Коментари

О аутору Ненад Машан

Лутaлицa, прoнaлaзaч, љубитeљ кaфaнe, вoзaч тeшких мaшинa, пeрaч прoзoрa, писaц, дизajнeр, будaлa и нaрaвнo, пoнoсни Српски нaциoнaлистa

Можда вам се свиди

novak djokovic determined - Операција "Ролан Гарос 2016."

Операција “Ролан Гарос 2016.”

Ко је и шта је Новак Ђоковић, знају сви. Многи га воле, али постоје и …