Почетна / Занимљивости / Судоку, Sudoku, 数独
sudoku - Судоку, Sudoku, 数独

Судоку, Sudoku, 数独

Док чекам воз или се возим време ми најбрже пролази кад решавам судоку. Јутарња кафа ми је слађа, а слађу пијем, ако је пијем уз судоку. Свако од нас (вас) је макар видео, ако не и покушао да реши ову игрицу и онима који не знају шта је то, она је  шпанско село.

“Шта он то ради? Каква је то игра?”

“Ма, то ти је бар лако, испишеш бројеве док не попуниш све?

“Било које?”

“Па да, било које.”

“Е, па, пнда је то баш лако, али и изгледа глупо.”

Дијалог имеђу две жене које су посматрале путника  кој је преко пута њих, решавао судоку. Да их можда разуме, није ни било битно.

Шта је у ствари судоку? Како је и где настао?

Судоку је уствари једна врста логичке загонетке сличан латинском квадрату. Тај квадрат је састављен од квадрата, који је подељен на 9 квадрата, од којих је сваки такође подељен на 9 квадрата. Циљ је у сваки од најмањих квадрата, уписати цифре од 1-9, тако се и водоравно и усправно оне могу појавити само једном, тј не смеју се поновити.

Само име  СУДОКУ, асоцира на Јапан и на овом језику значи отприлике “бројеви морају бити јединствени.”  Наравно да следи брзоплети закључак да и игрица потиче из Јапана, али није тако.

Судоку је проналазак једног швајцарског математичара по имену Леонард Ојлер (Leonhard Euler (1707-leonhard euler - Судоку, Sudoku, 数独1783)). Он је још у 18. веку осмислио игрицу са бројевима коју је назвао “Латински квадрат”. За разлику од данашњег  судокуа, латински квадрат није био подељен на блокове. Судоку се у  овој нама познатој форми, први пут појављује  1979. у часопису “Делл Пенцил Пуззлес &амп; Wорд Гамес” под именом “Нумбер Плаце”, а тек 1986, пробија се на јапанско тржиште са веома великим успехом и популарношћу. Од тада и датира име СУДОКУ.

Новозеландски хоби информатичар Вејн Гоулд (Wayne Gould) је после првог сусрета са  овом игрицом, одлучио да направи компјутерски програм уз помоћу ког  судоку може и у електронском облику  да буде доступан. У новембру 2004 понудио је  ту могућност у енглеском “Тајмсу” и већ 2005, игрица је буквално преплавила планету.

Ако једном решите и најлакши судоку, нећете се зауставити на томе. Рекли би људи, судоку од вас прави зависнике, па кад се тако каже, подсећа и на неку болест. што је далеко од истине. Пре  бисмо могли рећи да судоку испуњава и чини срећни.

Ова игрица приказује математику са њене друге стране: као игру и као филозофију у својој најчистијој форми: на свако питање постоји само један једини, прави одговор.

Судоку није био никада популарнији него што је  последњих неколико година. Постоје разна такмичења , од локалних до светског карактера. Милиони играча желе да се покажу и докажу да су најбољи. Данас нема неких дневних или недељних новина и часописа без странице са овом игрицом и то са најмање две: лаку и тешку, тј.  за сваког по нешто.

Судоку не познаје језике и границе: на пример, један лекар из Кине, дактилографкиња из Енглеске, један ученик из Сррбије, могу седети сатима и решавати без речи исту загонетку, без знања иједне речи неког страног језика.

Ако још нисте, покушајте и ви! И уживајте!

sudoku classic - Судоку, Sudoku, 数独

 

 

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …