Почетна / Занимљивости / Српски календар
282374 pismo orig - Српски календар

Српски календар

Званични календар свих српских држава до 19. века. По њему су писане све повеље, закони, одлуке, облигације међу људима. И данас тај календар као званични користи Српска православна црква, и он се сматра њеним Уставом, будући да га је још 1119. године у црквени кодекс унео Свети Сава. sveti sava - Српски календар

Српски календар датира од периода винчанске културе, још од 6. века пре наше ере, на шта указује и симбол за време, који је какарактеристичан и приказује лук са два пресека. Најстарији сачувани документи на којима су види употреба овог календара јесу Студенички типик из 1195 (6703) и Карејски типик Светог Саве из 1199 (6707) године, као и запис о српском календару на једном надгробном споменику из 6. века, а оно што је занимљиво јесте да је датирање извршено ћирилицом, што показује да је то писмо постојало и пре Ћирила и Методија. Као званични српски календар, уводи га Свети Сава у 13. веку и користио се све до 19. века. До тада је све датирано по њему – књиге, повеље, закони, надгробни споменици, споменици културе. Томе у прилог говори и чињеница да је на Смедеревској тврђави у зидине уклесан датум изградње по српском календару. За календар се први пут чуло педесетих година прошлог века, од чувеног владике Николаја Велимировића, и све до 70-тих је мислио да се ради о миту. Међутим, у Истанбулу је откривена плочу деспота Ђурађа Бранковића, која је датирана на 6800 и неку годину.

„Многи споменици, манастири датирани су по српском календару. На пример споменик цару Лазару који је подигао деспот Стефан Лазаревић, најученији човек тог времена. Ту пише да се косовска битка одржала 6897 године. То се никако не уклапа у данашње сазнање. Најновија истраживања кажу да се у Вујанском манастиру (између Чачка и Горнејг Милановца) налази крст блаженопочившег Патријарха Павла који је датиран по српском календару“.

dusanov zakonik foto dnevnors 1392992796 449451 350x185 - Српски календарПо српском календару, година се дели на лето и зиму – лето почиње на Ђурђевдан,6. маја, а зима на Митровдан, 8. новембра. Истражујући даље, и тумачећи то са научне стране, изненађење је да су то два датума када се смењују два годишња доба, што се поклапа и са сунчевим календаром када се мењају енергије. То је чак потврдила и НАСА, која је установила да се ти велики црквени празници поклапају са електромагнетним променама Сунца.

По српском календару Сунце се посматра као живо биће које се сматра и божанством. Оно је лице које служи српском народу за датирање многих природних појава као што је, на пример Преображење. Оно се јавља 19. августа. По српском календару тада се мењају гора и вода. Сада да се мења гора – то знамо јер почиње лишће да жути и опада. А шта значи мења се вода? Када је Београдска школа метеорологије истраживала хемисјки састав воде 2008. године, запањили смо се да се 19. августа мења хемијски састав кише. До тада је кисела, а од 19. августа алкална или неутрална. Питање је како је наш народ знао да се тада мења и састав воде, јер ово што смо ми открили учинили смо уз огромна магнетна средства и апарате, инструменте“.smederevska tvrdava foto dnevnors 1392992965 449465 350x185 - Српски календар Година по српском календару почиње почетком априла и усклађен је са грегоријанским календаром, што је заслуга Светог Саве, који је у 13. веку прихватио римско означавање месеца и дана, како би показао заједништво хришћана. Тако, по српском календару сада је година 7523.

Од 1. септембра 2014. (по Јулијанском календару) тече 7523. година српске (цариградске или византијске) ере.

Како долазимо до тог броја? На број данашњих година, по грегоријанском календару додамо 5508, за датуме од 1. јануара до 31. августа, а после тог датума, 5509.

И? Какав је смисао празновања Србске Нове године, у тој констелацији?

Obelisk Despota Stefana Lazarevica - Српски календарДанас, иако много Срба овај датум третира пре свега као још један повод за преједање и напијање, празновање Србске Нове године, макар стихијски и фактички има у данашњем времену смисао изражавања привржености нашем православном  календару, који је на мети овдашњих мондијалиста и свакојаких антисрба, као и оних проватиканских вукова у јагњећој кожи из редова наше СПЦ. У таквим разлозима и требамо проналазити смисао празновања Србске Нове године, као празника који указује на духовни и цивилизацијски идентитет наших старих, јер у духовном и културном окриљу тог идентитета, налази се духовна сила која нас једина може препородити.

Мишљење писца ових редова је, да је и календар, још једна од речи које смо подарили свету, настала од Коледа (Коленда). Веза је очигледна и јасна.
српског календара e1412091509164 - Српски календар glinene tablice tartarija e1412091534289 - Српски календар

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

О аутору Ненад Машан

Лутaлицa, прoнaлaзaч, љубитeљ кaфaнe, вoзaч тeшких мaшинa, пeрaч прoзoрa, писaц, дизajнeр, будaлa и нaрaвнo, пoнoсни Српски нaциoнaлистa

Можда вам се свиди

novak djokovic determined - Операција "Ролан Гарос 2016."

Операција “Ролан Гарос 2016.”

Ко је и шта је Новак Ђоковић, знају сви. Многи га воле, али постоје и …