SMAK

Na žalost, ovaj tekst se mora dopuniti informacijom da je Boris Aranđelović preminuo 27.08.2015 godine u Roterdamu, posle duge i teške bolesti.

Rođen je 13. oktobra 1948. u Kragujevcu a član “Smaka” boris-arandjelovicje bio od 1973. godine. Bio je poznat po pevanju u visokim registrima što mu je, uz osobenu boju glasa, donelo prepoznatljivost i popularnost kod šire publike. Posebnu atrakciju u nastupima benda “Smak” poredstavljao je dijalog izumeđu Borisovog glasa i Točkove gitare (“Alo, alo”, “Šumadijski bluz”, “Profesor”).

Godine 2001. objavio je album “Milion godina” kao “Boris & Dinosaurusi” u kome su uz njega bili i Bata Kostić, Laza Ristovksi, Zoran Milanović, Slobodan Stojanović Kepa, Pera Džo, Saša Ranđelović Ranđa i Radomir Mihailović Točak. Posledjih decenija živeo je u Holandiji, a nastupao je u obnovljenoj (originalnoj) postavi “Smaka” na koncertima u “Areni” 2012. i na Ušću juna 2015.

Pamtićemo te majstore! Počivaj u miru.

Grupa SMAK kroz prizmu sudbine srpskog naciona

Iako se među fanovima još nije stišalo uzbuđenje posle istorijskog spektakla, legendarnog koncerta grupe smak1SMAK decembra 2012. godine  u Beogradskoj areni, najava njihovog koncerta za 20.jun  izazvala je buru oduševljenja na društvenim mrežama. Tvrdo jezgro obožavalaca  Smaka, ne samo da se održalo kroz njihovo decenijsko trajanje, već se uvećalo mladim poštovaocima koji nisu bili rođeni u vreme njihovog najvećeg uspona. „To je jednostavno prava muzika“, glasio je odgovor  jednog dečaka na pitanje zašto je došao na koncert grupe.

Smakovci su uvek svirali „poštenu muziku“, kako jednom prilikom reče Radomir Mihajlović Točak. Zbog njih  je čuveni bubnjar Dejvid Mos zapucao iz Amerike u daleki Kragujevac, kako bi upoznao famoznog gitaristu kog je čuo na kasetofonu Točkovog brata. Svetska mega grupa Dip Parpl, na vrhuncu svoje popularnosti 1975. u Hali sportova na Novom Beogradu našla se u čudu – Kako nastupati posle tako moćne predgrupe?!  Da su američka ili engleska grupa svakako bi bili svrstani među pet najpoznatijih rok grupa. Ali oni su ostali verni sebi: svaki pokušaj da ih se komercijalizuje nije uspevao.

Kao višedecenijski poštovalac Smaka i njihove smak2muzike ne bih govorio o istorijatu grupe i detaljima, (lako se mogu naći na internetu), već kao neko ko  procese analizira i zaključuje o njima na osnovu pratećih-posledičnih  pojava. Mislim da treba ukazati  se na simboličku vezu između položaja srpskog naciona i sudbine najkvalitetnije rok grupe u bivšoj SFRJ. Zašto Smak nikada nije mogao da računa na ogromnu popularnost, prateću finansijsku i medijsku moć?

Njihova muzika može se okarakterisati kao srpski hard rok – u svakoj kompoziciji provlači se šumadijsko-balkanska nit. Onima koji su upravljali rok scenom iz senke nikako nije odgovarala srpsko-šumadijska grupa, koju bi sledile mase mladih. Zato je isforsirana sarajevsko-čobanska verijanta rokenrola, koja se zasnivala na bezočnom prepisivanju aktuelnih hitova rok muzike i njihovo izvođenje uz tralala tekstove. Sve je to bio uvod u debilizaciju omladine, kasnije kroz „Lepe Brane“ i turbo folk, što traje i traje… O našoj tragičnoj muzičkoj sceni ne treba mnogo govoriti, svedoci smo svakakvog užasa.

Jedina „mana“ grupe Smak  bila je ta što su Srbi. Nekako mi padaju na pamet i mnogi drugi, koji nisu mogli da dominiraju u svojim oblastima u zajednici, koja je suštinski bila antisrpska. Iako suštinski nemaju  veze jedni s drugim, neki od njih bili su čak i maksimalno kooperativni, ali to nije  mnogo vredelo jer su jednostavno bili Srbi: Aleksandar Ranković, Olivera Katarina, Ljubodrag Duci Simonović, Toma Zdravković, Dejan Rambo Petković, rok grupa Kerber i mnogi, mnogi drugi.

Želeo bih da verujem da predstojeći koncert grupe Smak nije došao slučajno,  da je posledica energije koja se akumulirala u korpusu koji hoće potpun izražaj nacionalnog kvaliteta, decenijama smak3sputavanog. Ako i ovaj koncert doživi uspeh prethodnog iz 2012.godine, pokazaće da u ovom narodu postoji neuništivo intelektualno jezgro kojem masovne histerije svakakvog karaktera ne mogu da isperu mozak i drastično menjaju svest –  što daje nadu za opstanak nacije, naroda i države. Uspeh grupe Smak morao bi da probudi i predsednika Srbije, koji poseduje  mehanizme i  pomogne svojim Kragujevčanima da budu perjanice u pokretanju ugušene  rok scene,  iako po celoj Srbiji imamo ogroman broj odličnih, a neafirmisanih bendova. Mučno je slušati i gledati raznorazne muzikante iz bivših republika kako se šire po ovom medijskom prostoru, a pritom se ne libe da javno nastupaju protiv našeg naroda i zemlje.

Na opasku moje dece: kako mi nije dosadilo da četrdeset godina budem poklonik  jedne rok grupe, lakonski sam odgovarao da prave vrednosti nikad ne blede. Kada su sazreli kao konzumenti rok muzike čujem komentare, da je gre’ota što je grupa Smak prošla bez velikog medijskog uspeha, s obzirom na njihov svetski kvalitet. Analogno tome gre’ota je i što je srpski narod prošao tako kako je prošao, iako je po mnogo čemu moćniji od naroda u okruženju.

 

Izvor: Srpski Kulturni Klub Novi Sad – Siniša Mladenović

Komentari

O autoru Nenad Mašan

Lutalica, pronalazač, ljubitelj kafane, vozač teških mašina, perač prozora, pisac, dizajner, budala i naravno, ponosni Srpski nacionalista

Možda vam se svidi

Operacija “Rolan Garos 2016.”

Ko je i šta je Novak Đoković, znaju svi. Mnogi ga vole, ali postoje i …