Почетна / Занимљивости / Сланина од давнина (Сланина Рулз)
slanina - Сланина од давнина (Сланина Рулз)

Сланина од давнина (Сланина Рулз)

slanina bra - Сланина од давнина (Сланина Рулз)Mоја омљена посластица је – сланина. Кад год ми се грицка нешто слатко, насецкам сланиницу и уживам. У мом крају, она је омиљени доручак.
Сланина може да поправи укус сваком јелу. Мириси који се шире њеним пржењем, печењем, отварају апетит, терају воду на уста, једноставно, човек одмах огладни.
Многи научници, вегетаријанци, а тек вегани су против (претеране) употребе овог гурманлука, а ми ћемо поменути њене позитивне стране, јер негативних нема, бар не у овом чланку.

Фак д кола, фак д пица ол ви нид из - сланиница. Click To Tweet

Лечи мамурлук
Неки научници су открили да  сланина помаже у лечењу мамарлука?! Кажу, садржи неке аминокиселине које помажу да се надокнаде неуротрансмитери чији број брзо опадне током интензивнијег испијања алкохола. Не знам шта су ови неуро и још нешто, али вероватно су задужени за трезвеност. Углавном, кад се пробудите после лумперајке, наједите се сланине, залите то расолом и да вас Бог види.slaninaaa - Сланина од давнина (Сланина Рулз)

Освежава дах
И када онако сити и напити, кренете да оперете зубе, потражите пасту с мирисом сланине. Вероватно не може да се купи код нас, али постоји. Паста с овим димљеним састојком чисти зубе на традиционалан начин, али и осигурава свеж дах. Мож’ да се љубите до миле воље.slanina miss - Сланина од давнина (Сланина Рулз)

„Заводи“ мирисом
Мирис димљене сланине је искористио један париски месар, креирајући 1920.  колоњску водицу, која је поред осталих есенцијалних уља, садржавала и есенцијално уље димљене сланине. Како се та колоњаска водица звала, не знам, а о пафемима уопште, можете више прочитати у тексту У облаку парфема.

Изазива зависност
Опет начници! Овај пут су открили да храна богата масноћама (читај-сланина), стимулише центар у мозгу задужен за ужитак. На тај начин изазива телесну потребу која се граничи са зависношћу. Тако постајемо сланинозависници.

Помаже памћењу
Ма какав Гинко!?! Горепоменути научници су открили да сланина у себи има састојак, који је важан за део мозга,који је  задужен за памћење. То је и практично доказано, јер сви дуго памтимо кафане у којима смо јели добру сланину.  Ако трудница једе сланину, исти тај  састојак може допринети бољем развоју мозга код нерођеног детета .

 

Због свега овога и још много других ствари, у неким се крајевима слави сланина. Рецимо у Качареву, селу поред Панчева се сваке године одржава Сланинијада.

slanina lepaa - Сланина од давнина (Сланина Рулз)То је јединствени сајам сланине, меса и месних прерађевина, уз културно-уметнички и забавни програм. Такмичење се одвија у кувању паприкаша „Златни котлић”, топљењу сланине под називом „Златни чварак”, свињокољ на традиционалан начин, хватање прасета из џака, су пратећи програми „Сланинијаде”.
Током манифестације, која траје три дана у фебруару одржава се и смотра стваралаштва националних заједница Војводине те демонстрација куварских вештина, уз наступ фолклорних група.

 

O овом изузетно укусном производу од гице, може још много тога да се каже. Ја овде престајем са писањем, јер морам да идем да узмем, тј.поједем мало бачког муслија, а познатијег  под именом – чварци.

А как’е ви волете?

 

slanina starry night - Сланина од давнина (Сланина Рулз)

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …