Почетна / Занимљивости / Продавци магле
maglena buba1 - Продавци магле

Продавци магле

Несташица пијаће воде у свету је велики проблем. Не би је ни било, мислим на несташицу, када би човек умео и желео да слуша природу.

Нађе се понеко ко то и уме и жели. Један од таквих је и научник Шриранг Чатре. Он се интензивно бави дизајнирањем посебног материјала. Основна намена тог материјала је, да привлачи капљице воде из ваздуха  и да их складишти за употребу. Принцип је идентичан скупљању кишнице, али далеко тежи за спровести. Идеја није нова, али су је нека нова сазнања из биологије, тачније из света инсеката, опет довела у жижу интересовања.

У Намибијској  путињи живи бубица која је добила своје латинско име –  Stenocara gracilipes (Намибијска пустињска буба), која  пије маглу. Користећи своје тело као површину за скупљање капљица из ваздуха, она током јутарњег дела дана скупи довољно воде за дневне потребе.

У Намибијској пустињи живи бубица - Stenocara gracilipes (Намибијска пустињска буба), која пије маглу. Click To Tweet

Овај природни процес скупљања воде из магле је нешто што Чатре жели да искорити и побољша за људске потребе, да би пијаћа вода постала приступачнија људима који живе у оскудним и сиромашним условима. Он је сасвим свестан чињенице, да доста људи широм света мора да улаже велику енергију и време да би подмирили своје потребе за водом. Најчешће су приморани да сатима проведу у пешачењу, да би покупили довољну количину воде, са удаљених извора и токова.

Уређај за скупљање магле је, уствари, материјал који мора да има две особине. Прва је јасна, мора привлачити воду. Друга, је нешто мање интуитивна – треба да одбија воду! Ако имате материјал који привлачи и упија воду, ништа нисте постигли. Када се вода једном нађе на материјалу, онда је непоходно да се она задржи на његовој површини и на неки начин спроведе до резервоара. Тренутно, овај материјал изеледа као жичана мрежа састављена од два слоја, саваки задужен за једну од поменутих функција.

mrezasti hvatac magle - Продавци магле

“Плантаже” за скупљање магле већ постоје у Чилеу (Јужна Америка) и оне су направљене од најлона и полипропилена. Међутим, тај концепт је већ 30 година стар и Чатре је скоро објавио рад у коме описује побољшање ефикасности скупљача магле. Најбољи резултати, приноси, се постижу у обалским крајевима, где ветрови гурају велике масе водене паре према копну. Чантре се бави и тестирањем материјала који би ефикасно радили и у сувим климатским условима, где је магла редовна јутарња појава.

Приликом неких тестирања (у сувим пределима), скупљачи магле су успели да скупе литар воде, по кавадратном метру у периоду од 24 часа.

razvijena plantaza za hvatanje magle - Продавци магле

 

Постоје још нека технолошка решења за обезбеђивање воде (на пример, обрадом морске воде) за људе у сиромашним деловима света, али то су махом  скупа и непрактична решења. Мреже за хаватање магле би могле бити једноставније решење, верује Чатре, све док има довољно финансија да се развије та технологија. Ту на сцену ступају развијене земље и њихова еколошка свест. Са скупљањем магле, која се, иначе, појављује по целој планети, смањили би се трошкови транспорта и допремања воде. Било би мање потребе за инсталацијама које би биле задужене за обраду воде и допремање до крајњих потрошача. То би довело и до смањења емисије гасова које се том приликом ослобађају у тим “фабрикама воде.”

hvatanje magle - Продавци магле

 

Сакупљање магле као извора воде  је веома интересантна тема, како за научнике, тако и за градитеље, конструкторе.  Једна од најпознатијих фондација, једна од највећих награда који се додељују у домену градитељства је  Холцмова награда. Грађевине које конкуришу за ову награду морају имати једниствену намену. Њихова улога треба да буде у складу са потребама садашњег тренутка, али несме ни на који начин да смањи или угрози могућности развоја будућих генерација.

Та фондација је доделила своју награду 2008. године за конструкцију великог торња чија би основна улога била “хватање” огромних запремина водене паре (магла) и омогућила да се тај гас претовори у пијаћу воду. Аутори овог задња архитекта Алберто Фернандез Гонзалез и Валериа Ортега.  (Извор: Nauka.rs)

 

toranj magla - Продавци маглеtoranj izbliza - Продавци магле

 

 

 

 

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …