Почетна / Занимљивости / Петак, тринаести
petak13 1 - Петак, тринаести

Петак, тринаести

Да ли ћете овај чланак прочитати баш  данас,  петка 13.  или неки други дан, на вама је.  Колико смо сујеверни, колико верујемо у црне мачке, у оџачаре, у петак 13.?

Неповерење, па чак  страх од петка тринаестог, вуче корене из хришћанске традиције. Исус је на вечери имао тринаест гостију, сматра се да га је баш тај тринаести гост издао, а разапет је у петак. Једни тврде да је управо на петак Ева понудила Адаму ону несрећну јабуку, те да је Каин у петак убио Абела. Други, пак, сматрају да је у петак почео велики потоп.

petak13 2 - Петак, тринаестиОво веровање о петку,  је продубљено када је на петак, 13. октобра 1307. француски краљ Филип IV наредио је хапшење Жака де Молаја, последњег великог мајстора Витезова темплара. Ухапшено је на хиљаде француских темплара. Већина их је убијена, а Молај је спаљен на ломачи 1314.

За једну од теорија о томе како је петак 13. дошао на зао глас је заслужан историчар Доналд Досеј, који верује да је страх од броја 13 настао у Норвешкој из једног народног мита.
Наиме, 12 богова је у Валхалли имало вечеру и забаву, а на њу је изненада дошао 13. незвани гост, зао и покварен Локи. Локи се почео забављати па је ствари организовао тако да Ходер, слепи бог таме стрелицом, чији је врх премазан имелом, погоди прекрасног Балдера, бога весеља и задовољства. Балдер је умро, а целом земљом је завладала тама. Од тог тренутка број 13 се сматра кобним и злослутним.

Фобија или страх од “црног” петка има свој стручни назив – Paraskevidekatriafobia. Click To Tweet Назив је изведеница од грчких речи paraskevi (петак), dekatreis (тринаест) и речи fobia (страх).

Сваке године имамо најмање један петак 13. а највише три. Најкраћи временски размак између два петка 13. износи месец дана а најдужи четрнаест месеци. Ове године ћемо имати чак три – данас, већ у марту, а онда можемо да одахнемо до 13. новембра.

Савремени начин живота и најсавременије технолгије, нису помогле да страх од петка тринаестог нестане, напротив. Ово су само неки од примера из новије историје:

  • Многе зграде у свету при бројању спратова потпуно прескоче број 13, тако да са спрата 12 се одмах иде на спрат 14. Ово се некад примењује и при стављању бројева на куће или собе у хотелу. Ово исто важи и за седишта у авиону.
  • Композитор Арнолд Шенберг је патио од ове чудне болести. Сматра се да је разлог што се његова последња опера зове Мозес и Арон, уместо правилног спеловања Мозес и Аарон (Аарон са два А) је тај што првобитни назив има 12 слова, док правилни назив има 13 слова. Он се родио и умро 13-тог у месецу. Petak13 crni - Петак, тринаестиТоком студирања није желео да живи у кући која се издавала јер је била број 13, и плашио се свог 76-тог рођендана, јер је сабирак бројева 7 и 6 број 13. За њега се везује једна занимљива прича. Веома се плашио Петка, 13-тог јула 1951. године, јер је то био први петак 13-ти његове 76-те године. Он је цео тај дан прележао у кревету јер се плашио да је тај дан, дан његове сигурне смрти. Након мољења мужа да се пробуди и прекине са глупостима, његова скептична жена је остала у стању шока када је њен муж једноставно изустио реч хармонија и умро. Време његове смрти је било 23:47 часа, што је 13 минута пре поноћи. Такође када се те цифре саберу (1+1+4+7)оне износе број 13!
  • Шпански тркач мотора Ангел Нието је познат по томе што је рекао да је победио на 12 + 1 Светских Шампионата Мотоцикала. Његова биографија се због те реченице назива 12 + 1.
  • Ликови Стен и Хилда Огден у популатној британској ТВ серији Улица Коронације, су живели у кући 12а, како би се избегло обележавање куће са редним бројем 13.
  • У Формули 1, не постоји ауто са бројем 13. Број се склоњен након што су два возача под тим бројем погинула у удесима.
  • Амерички текстописац и певач Џон Мејер је на свом последњем албуму имао 14 песама, али је његова 13 песма само 0.2 секунде тишине и нема назив на албуму. rep petak 13 - Петак, тринаестиИсто тако и  албум ЛИФТ, групе Hot Hot Heat, нема на свом CD-у 13-ту песму, већ свега четири секунде буке. Разлог томе је што како кажу,  неке зграде немају 13-ти спрат, те ни у лифту (назив албума) не постоји дугме за 13-ти спрат.
  • Неки сматрају да је умало трагична судбина Апола 13 доказ да је број 13 несрећан број. Аполо 13 је лансиран у 14:13h по источном америчком времену на 11-ти април 1970. са лансирне рампе 39 (3 пута 13 је 39). Када је по источном америчком времену 14:13, по централном америчком времену оно је 13:13.Такође по плану Аполо 13 је требало да обиђе орбите месеца на април 13-ти.
  • У холандском граду Утрехту на железничкој станици не постоји перон са бројем 13.

Има још много примера., али да не дужим.

Десетине милиона људи на овај дан у већој или мањој мери пате од ове фобије. Губици светске привреде ради изостанка са посла или недоношења пословних одлука овог дана мере се стотинама, па чак и милијардама америчких долара. Према Центру за стрес и фобију у САД, процењено је да је 17 од 21 милион људи имају последице због страха од баксузног петак 13. и да око 800 милиона долара буду губици економије на тај дан.

О петку тринаестог, направљен је и серијал филмова са истим именом. Људи га помињу у песмама и   романима. Да ли ћете поклекнути пред тим веровањем или од овог дана направити свој лични празник, зависи од вас.

 

Завршна сцена првог филма и музика Харија Манфрединија:

 

Музика из филма Петак 13. из 2009. године:

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …