Почетна / Занимљивости / Oktoberfest – „O’zapft is!“
of2 - Oktoberfest – „O’zapft is!“

Oktoberfest – „O’zapft is!“

 

Једном сам на Oktoberfestu, украо камион пива, лег’о испод и попио га за три дана на еx! Никола Којо у филму “Лепа села, лепо горе”

 

of dirndl - Oktoberfest – „O’zapft is!“

Ни краљ, ни тамо неки министар, већ један обични подофицир бајерске националне гарде је дошао на идеју о оснивању ове сад већ светски познате манифестације. Он је предложио да се у част венчања краља Лудвига и краљице Терезе, одрже велике коњичке трке. Андреас фон Дел’Арми, банкар и мајор коњице, пренео је тај предлог краљу Максу I и он га је оберучке прихватио.

17. октобра 1810 су се коначно одржале прве коњске трке, претеча Оktоbеrfеstа. Све се одиграло на „ливади“ која је до тада била градска периферија, а од тада је по краљици Терези добила име – Терезина ливада.

Следеће године су сви били сагласни да се манифестација настави. Настављена је у организацији Пољопривредног савеза Бајерна. Сама манифестација је била и нека врста пољопривредног сајма.

1813. Фест није одржан због Наполенових ратова.

Све до 1819. фест је одржаван финансирањем приватних лица, а тада је градоначалник Минхена узео ствар у своје руке:

Оktоbеrfеst ће се одржавати без изузетка сваке године, а биће финансиран од стране града.
Сваке године се на фесту је постављено све више штандова и рингишпила и све је више личио на вашар.

of ozapft is  - Oktoberfest – „O’zapft is!“

1850. год. отворена је „Хала славних“ и откривена статуа „Баварија“ – два важна разлога за славље.

Следећих година је одржавање феста изостајало више пута – због ратова и епидемије колере.

1881. је „рођена“ велика печењара у којој су се пекли пилићи за гладне посетиоце. Печени пилићи су постали традиционална храна на фесту.

Касних година 19. века, фест је почео да се прославља на начин на који се и данас обележава: електрика је осветљавала штандове и рингишпиле; све већи број посетилаца, привучен славом овог места, долазио да се на лицу места увере и да лично доживе.Шатори са пивом и музиком су „ницали“ као печурке после кише, јер какво је то славље и без пића и музике.

За време првог и другог светског рата, за време велике инфлације 20-тих година 20-ог века, као и првих послератних година, велики фест је замењен малим манифестацијама. После 2. светског рата коњске трке више нису биле део манифестације, осим два пута – на 150-и и 200-и рођендан Феста.

1950. први пут у историји феста је тадашњи градоначелник Минхена Томас Вимер је „начео“ прво буре на Oktoberfest-у речима:

Славина је отворена! - O’zapft is! Click To Tweet

Од те године је традиција да се на тај и такав начин официјелно отвори фест.

of3 - Oktoberfest – „O’zapft is!“26.септембра 1980. на главном улазу је експлодирала бомба која је убила 13 и ранила 200 посетилаца. Једна од жртава је био и сам атентатор – Гундолф Келер. Овај атентат важи за један од најтежих у историји Немачке. Занимљиво је да те године фест НИЈЕ био отказан. Само један дан је направљена пауза, а фест се и поред оштрих критика, одржао из економских, (читај финансијских) разлога.

Данас је Оktоbеrfеst велики познати народни фестивал са око 6 милиона посетилаца из земље и иностранства. Кад кажем иностранство, не мисли се само на комшијске земље него и на „даље“ иностранство: САД, Јапан, Аустралија

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …