Početna / Zanimljivosti / O novcu…

O novcu…

Da li vam se sviđa članak?

Zanimljivo
Duhovito
Fotografije

Tekst je keva, sestro!

User Rating: 4.95 ( 2 votes)

money-munze-konzaNe kažu  džabe da je vreme novac, jer novac je baš kao i vreme – uvek ti fali i sve ga je manje. Sećam se kako su mi pričali da se novac nalazi svuda oko nas, samo se treba sagnuti i pokupiti. Sve mi se čini, da sve vreme neko ide ispred mene i da ga kupi. Ja jedino umem da izgubim novčanik.

Kada je rab božji, počeo da lovi, da obrađuje zemljište i da proizvodi više nego što mu treba, počeo je i da razmenjuje svoje proizvode, da se trampi sa drugim ljudima i tako na neki način svoje proizvode koristio kao novac.

Poznato je da je prostitucija najstariji zanat na svetu. Radnice tog zanata su  takođe, u robi naplaćivale svoje usluge. Kada su sve te vredne prodavačice ljubavi, postale i vlasnici farmi stoke sitnog i krupnog zuba, pernate i druge živine, postale magacioneri sopstvenih magacina, umesto da su pošteno zarađeno blago gomilale u švajcarskim bankama, novac je počeo da menja izgled.

Zarad boljeg čuvanja, transporta, novac su počeli da prave od plemenitih metala raznih oblika, od nepravilnih geometrijskih oblika do talira, novčića koji se i danas koriste. money-heartMalo je teško bilo spakovati prase u kesu ili novčanik, a pojavom pevaljki u kafanama neko je izmislio i papirne novčanice. One su bile praktične da se gurnu pevaljki međ sise, da se zalepe pevaču na čelu ili zadenu za harmoniku ili violinu.

Priča se da je na jednom prijemu, Nikola Tesla upitao jednu ženu koja  mu se stalno nametala, da li bi za milion dolara spavala sa njim? ” Naravno da bih, pa vi ste Nikola Tesla! odgovorila je ona kao iz topa. “A za jedan dolar?” “Šta vi mislite, šta sam ja? ” upitala je uvređeno dotična. “Šta ste Vi, to smo utvrdili, sad  se  samo cenjkamo.”
Malo je trebalo da prođe, pa da se sa novcem koji je sam po sebi nužno zlo, pojavi još veće zlo – bankari, lihavri, zelenaši.

money-girlO njima neću da pišem, ne razumem se u ekonomiju, samo znam da se bogate i da zarađuju na tuđoj muci. Ponekad mi je žao što nema više one klasične trampe. Baš bi me zanimalo, kako bi držali stoku na tajnim računima. A tek mnogi naši političari i “kontraverzni biznismeni” (jbt, uvek me je nervirao ovaj izraz), kako bi vodili krda i jata na Kipar ili još dalje Kajmanska ostrva.

A danas, danas  je u novčanicima najmanje para. Oni koji ih nemaju, nemaju ih nikako, a oni koji ih imaju, naslagali su plastificirane kartice u novčanik, pa njima kupuju sve i svakog, njima plaćaju i u kafani, ali ti bakšiš ne ostavljaju.

Bem ti gazdu kome se svirci ne obraduju, kada ga spaze na vratima bircuza.

I tako…. o novcu bi moglo još mnogo da se piše. Ja znam samo da su moje srećke prazne, a ona žaba što donosi novce kada se malo prtrlja , će pre da se onako drvena pretvori u princa, nego što ću ja zaokružiti prave brojeve na tiketu za loto.

money-naslovna

 

Komentari

O autoru Maya

Na privremenom radu u inostranstvima. Poštujem tuđe, a svoje volim - njega, milicu moju, najviše . Da tvitujem i blogujem - n' umem.

Možda vam se svidi

O Đurđevdanu…

Na Đurđevdan , pre prvih petlova, momci i devojke, radi običaja i radoznalosti, urane na …