Početna / Zanimljivosti / Neobični čuvari knjiga – slepi miševi

Neobični čuvari knjiga – slepi miševi

Priča o jednoj od najlepših biblioteka sveta i njenim neobičnim čuvarima.

Biblioteka Žoanina sagrađena je između 1717. i 1728. godine na mestu nekadašnjeg mavarskog zatvora, kao trospratnica u okviru univerzitetskog kompleksa sa bibliotekom na samom vrhu. Iako je zvanični naziv dobila po tadašnjem kralju Žoau V (João V) kada je 1750. godine počela sa radom, biblioteku su prozvali “Kuća knjige”.
Danas se Biblioteka Žoanina smatra jednom od najznačajnijih i knjigama najbogatijim biblioteka Evrope. U njoj se čuva oko 200.000 naslova (iz perioda od XVI do XVIII) od kojih se oko 40.000 nalazi na čuvenom trećem spratu. Veoma pompezno dekorisan, u baroknom stilu, zadiviće i najprobirljivijeg gledaoca. Ovo je ujedno jedini deo biblioteke koji se vidi sa nivoa univerzitetskog platoa i jedini koji je moguće posetiti.

Prelepa unutrašnjost biblioteke sastavljena iz tri prostorije na dva nivoa, sa rezbarenim drvenim policama u istočnjačkim motivima (u kombinaciji zelene i zlatne boje, na crveno – crnoj podlozi), upotpunjena sa nekoliko dekorativnih, starinskih merdevina. Na plafonu biblioteke oslikane su alegorijske scene (António Simões Ribeiro i Vicente Nunes), dok se na kraju poslednje prostorije nalazi portret kralja Žoaa V (Domenico Duprà).

S obzirom da je namenski podignuta za potrebe skladištenja knjiga, tokom njene izgradnje vođeno je računa i o konstrukciji zdanja. Tako su zidovi sa svake strane debljine 2,11 m, vrata su napravljena od tikovine, temperatura u prostorijama biblioteke je konstantnih 18 – 20º C, a vlažnost do 60 % (varijacije u nivou vlažnosti mogu nepovoljno uticati na papir).Ma koliko dobro konstruisana i sagrađena, biblioteka nije mogla da baš od svega zaštiti knjige.

Osim temerature i vlažnosti, neprijatelji knjiga su i insekti – moljci koji jedu papir (papyrophagues) i crvi koji jedu drvo. Ovaj problem rešen je delimično i time što su police biblioteke napravljene od hrastovine, izuzetno čvrste vrste drveta u koju teško prodiru insekti.  Ipak, čak i ako neki moljac ili crv pokuša da dopre gde ne bi smeo, dosetljivi Portugalci su se snašli. U unutrašnjost biblioteke “uselili” su familiju slepih miševa, koji noću po zatvaranju biblioteke kreću u lov na insekte. Zadatak osoblja biblioteke je da pre zatvaranja kožnim prekrivkama pokriju skupocene drvene stolove od oštećenja, i da svakog jutra, kada se slepi miševi povuku u skrivene ćoškove, počiste za njima pre dolaska prvih posetilaca.
Neka vas slepi miševi ne asociraju samo na vampire i krv, setite se da imaju i veoma važnu, skoro svetu ulogu, u portugalskoj biblioteci Žoanina – čuvaju knjige.

Komentari

O autoru Maya

Na privremenom radu u inostranstvima. Poštujem tuđe, a svoje volim - njega, milicu moju, najviše . Da tvitujem i blogujem - n' umem.

Možda vam se svidi

O Đurđevdanu…

Na Đurđevdan , pre prvih petlova, momci i devojke, radi običaja i radoznalosti, urane na …