Početna / Zanimljivosti / Neobični čuvari knjiga – slepi miševi
slepac biblioteka - Neobični čuvari knjiga - slepi miševi

Neobični čuvari knjiga – slepi miševi

Прича о једној од најлепших библиотека света и њеним необичним чуварима.

Biblioteca Joanina3 - Необични чувари књига - слепи мишевиБиблиотека Жоанина саграђена је између 1717. и 1728. године на месту некадашњег маварског затвора, као троспратница у оквиру универзитетског комплекса са библиотеком на самом врху. Иако је званични назив добила по тадашњем краљу Жоау В (João V) када је 1750. године почела са радом, библиотеку су прозвали “Кућа књиге”.
Данас се Библиотека Жоанина сматра једном од најзначајнијих и књигама најбогатијим Biblioteca Joanina1 - Необични чувари књига - слепи мишевибиблиотека Европе. У њој се чува око 200.000 наслова (из периода од XVI до XVIII) од којих се око 40.000 налази на чувеном трећем спрату. Веома помпезно декорисан, у барокном стилу, задивиће и најпробирљивијег гледаоца. Ово је уједно једини део библиотеке који се види са нивоа универзитетског платоа и једини који је могуће посетити.

Прелепа унутрашњост библиотеке састављена из три просторије на два нивоа, са резбареним дрвеним полицама у источњачким мотивима (у комбинацији зелене и златне боје, на црвено – црној подлози), употпуњена са неколико декоративних, старинских мердевина. На плафону библиотеке осликане су алегоријске сцене (António Simões Ribeiro i Vicente Nunes), док се на крају последње просторије налази портрет краља Жоаа В (Доменицо Дупрà).

biblioteka - Необични чувари књига - слепи мишевиС обзиром да је наменски подигнута за потребе складиштења књига, током њене изградње вођено је рачуна и о конструкцији здања. Тако су зидови са сваке стране дебљине 2,11 м, врата су направљена од тиковине, температура у просторијама библиотеке је константних 18 – 20º C, а влажност до 60 % (варијације у нивоу влажности могу неповољно утицати на папир).Ма колико добро конструисана и саграђена, библиотека није могла да баш од свега заштити књиге.

Biblioteca Joanina2 - Необични чувари књига - слепи мишевиОсим темературе и влажности, непријатељи књига су и инсекти – мољци који једу папир (papyrophagues) и црви који једу дрво. Овај проблем решен је делимично и тиме што су полице библиотеке направљене од храстовине, изузетно чврсте врсте дрвета у коју тешко продиру инсекти.  Ипак, чак и ако неки мољац или црв покуша да допре где не би смео, досетљиви Португалци су се снашли. У унутрашњост библиотеке “уселили” су фамилију слепих мишева, који ноћу по затварању библиотеке крећу у лов на инсекте. Задатак особља библиотеке је да пре затварања кожним прекривкама покрију скупоцене дрвене столове од оштећења, и да сваког јутра, када се слепи мишеви повуку у скривене ћошкове, почисте за њима пре доласка првих посетилаца.
Нека вас слепи мишеви не асоцирају само на вампире и крв, сетите се да имају и веома важну, скоро свету улогу, у португалској библиотеци Жоанина – чувају књиге.

Коментари

O autoru Maya

Na privremenom radu u inostranstvima. Poštujem tuđe, a svoje volim - njega, milicu moju, najviše . Da tvitujem i blogujem - n' umem.

Možda vam se svidi

buket djurdjevka - O Đurđevdanu...

O Đurđevdanu…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …