Почетна / Занимљивости / Недеља је дан…
nedjelja - Недеља је дан...

Недеља је дан…

nedelja kupanje - Недеља је дан... Кад кажем недеља, помислим на ленчарење, слатку досаду, чак ми ни лоше време не смета. Кад кажем недеља, сетим се белих хулахопки,свечаних хаљиница и  чувене реченице: “Пази да се не упрљаш.!” Кад кажем недеља, замирише штрудла са маком, јер ако није била штрудла, биле су облатне, а оне су се спремале  суботом. Чак и она некад мрска купања недељом увече, јер се у понедељак ишло у школу, овако у сећању изгледају лепо и примамљиво.

Данас, од ондашње недеље , није остало ни “Н”, осим што је у  многим земљама је она и даље нерадни дан. Зашто баш недеља, а не неки други дан?

У актуелном светском поретку недеља је последњи дан седмице, други дан викенда, који се налази између суботе и понедељка, а први је дан седмице у неким културама. Сматра се за празник у земљама са хришћанском традицијом, када хришћани најчешће посећују цркву ради заједничке молитве и литургијских обреда.

У Грегоријанском календару, ни један век не може да почиње недељом. У јеврејском календару, ни једна година не може да почиње недељом. Било који месец који почне недељом имаће петак тринаести.

Недеља се сматра светом скоро међу свим хришћана и дан одмора и одласка у цркву. Међутим, од заласка сунца у петак до заласка сунца у суботу је период који је Бог, четвртом заповешћу, одредио за свети дан, дан одмора, Сабат.
У многим државама, укључујући већи део Европе и Јужне Америке (сем Бразила), недеља је последњи дан седмице. У осталим земљама, укључујући Сједињене Државе, посматра се као први дан, традициони поглед изведен од старих Јевреја, Египћана, Хришћана и Светог римског царства.nedeljom - Недеља је дан...

У многим западним земљама, забрањено је да се ради недељом ил ако већ мора, такав се рад плаћа посебно, тј. више него обичан радни дан.

Недеља – дан кад се НЕ ДЕЛА, не ради. Многи се позивају на Библију, у којој је записано да је Бог створио Свет за шест дана, а да се седмог одмарао. Према томе, хришћанска неадвентистичка седмица треба да почне понедељком, а заврши се недељом, док би јудаистички или адвентистички узус налагао да почне недељом и заврши се суботом.

Занимљиво је да су Вавилонци (а и многи други стари народи) сматрали да је Месец планета. Уосталом реч планета је грчка и у преводу значи луталица. Од планета су познавали Меркур, Венеру, Марс, Јупитер и Сатурн. Седмо покретно небеско тело за које су знали је Сунце. Свих тих седам небеских тела су сматрали планетама (луталицама). Због оргомне удаљености, друга небеска тела су њима изгледала као прикована за свод, без обзира на кретање Земље око Сунца. “Да је и Земља члан исте породице (планета), они нису ни слутили”, каже наш научник и академик др Милутин Миланковић, нити су могли објаснити законе њеног кретања. Они су тих 7 познатих небеских тела сматрали божанствима и сваком од њих посветили по један дан.

Недеља - дан кад се НЕ ДЕЛА, не ради. Click To Tweet

Од Валилонаца седмица (недеља) се преко календара Египта и Рима задржала све до данашњег дана, без прекида, у целом свету. Нема никаквих напомена да је тај седмични циклус икад прекидан. Разне промене и календарске реформе нису се одражавале на уходани систем. Постоје докази да се сам циклус није прекидао још од Мојсија (хебрејски Moshe), од XIII века п.н.е.

nedelja mak - Недеља је дан...Из неких европских језика може се и данас видети којем божанству, односно којој планети је био посвећен који дан. У француским називима: lundi, mardi, mercredi, jeudi, vendredi, види се да је понедељак био посвећен Месецу (енгл. Monday), уторак Марсу (енгл. Tuesday, по скандинавском богу званом Tiw), среда Меркуру (енгл. Wednesday, по богу званом Woden, еквиваленту римском богу Меркуру или грчком Хермесу), четвртак Јупитеру (енгл. Thursday, по богу Thoru, староскандинавском еквиваленту римском богу Јупитеру), а петак био посвећен Венери (енгл. Friday, по богињи Friggi, староскандинавском еквиваленту римској богињи Венери). У енглеском језику субота се каже Saturday, што значи да је посвећена Сатурну.У немачком језику се за недељу каже Sonntag (die Sonne – Сунце), а на енглеском Sunday (the Sun – Сунце).

Ово су неки од догађаја везаних за недељу:

„Крвава недеља“ представља дан који су обележиле демонстрације у којима су британски војници убили тринаест католичких демонстраната у Лондондерију, граду у Северној Ирској. Овај догађај као кулминација северноирског конфликта, прихваћен је као симбол трагичне историје ирског народа.

Шкотски атлетичар Ерик Лидел као веома велики хришћанин, одбио је да 1924. године, на Олимпијским играма у Паризу, трчи квалификације у сјој дисцлини на 100м зато што је била недеља. Уместо на 100м, он је неочекивано постигао нови светски рекорд на 400м, а квалификације и финале су се одржали радним даном.

У Холандији, један закон из 1954. године, забрањује одржавање фудбалскх утакмица недељом пре 13 часова.

Трке Формуле 1 увек се одржавају недељом.

 

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …