Početna / Bečke priče / Naschmarkt – Naš i vaš market

Naschmarkt – Naš i vaš market

5Mnoge kulturne institucije obeležavaju svoje jubileje – Luvr toliko i toliko, Bakingemska palata onoliko, Milanska Skala preko 200 godina… ali su retke
pijace koje ih obeležavaju. Uostalom, kada pitate nekog u Srbiji, koliko je stara njihova pijaca, reći će da nema pojma ili da je pijaca tu bila oduvek. Narod je od pamtiveka prodavao svoje proizvode na određenim mestima za to, na pijacama, pazarima.
Ali u Beču je stvar drugačija. Ovdašnja najveća i najpoznatija internacionalna pijaca, poznata u narodu kao Našmarkt, ovih dana slavi 100 godina postojanja.
3Postoji ona i duže, ali u ovom obliku i ovakva od 1916. godine.
Sam naziv pijace na srpskom zvuči zbunjujuće, ali se ovde ne misli na pridev NAŠ, nego ime potiče od nemačkog glagola naschen (našen), što znači grickati. Ponuda pijace veoma opravdava to ime.
A zašto internacionalna?
Zato što tu prodaju svoje proizvode mnoge nacije koje su u Beču našle svoje utočište: Arapi, Rusi, Srbi, Cigani, Azijati i poneki Austrijanac.
Deo pijace je pretvoren u svojevrstan buvljak na kome se može naći sve, od cipela sa mrtvaca do umetničkih slika. Ja jedino nisam našla ono što sam tražila – pribor za pecanje.6
Beč brine o svojim pijacama. Ima ih 26 i na njima radi oko 4000 radnika.
Naša pijaca u komšiluku je najveća u Evropi po broju prekrivenih tezgi.
Bez obzira da li dolazite u “kulturnu” posetu Beču kao ljubitelj muzeja i pozorišta, u šoping ili posetu familiji iz Beograda ili Pičkovca na Mlavi, svakako je gre’ota doći ovamo, a preskočiti Našmarkt, koji je sam po sebi institucija.
Iako se domaćini žale da se ovaj pijac pretvorio u stecište snobova, japija i turista, otići na Našmarkt je poseban doživljaj. Ne propustite ga!

 

 

Za sve one koji bi da vide kako Našmarkt izgleda danas, mogu to da urade u ovom 360° snimku

 

Komentari

O autoru Maya

Na privremenom radu u inostranstvima. Poštujem tuđe, a svoje volim - njega, milicu moju, najviše . Da tvitujem i blogujem - n' umem.

Možda vam se svidi

O Đurđevdanu…

Na Đurđevdan , pre prvih petlova, momci i devojke, radi običaja i radoznalosti, urane na …