Početna / Bečke priče / Naschmarkt – Naš i vaš market
10 - Naschmarkt - Naš i vaš market

Naschmarkt – Naš i vaš market

5 - Naschmarkt - Наш и ваш маркетМноге културне институције обележавају своје јубилеје – Лувр толико и толико, Бакингемска палата онолико, Миланска Скала преко 200 година… али су ретке
пијаце које их обележавају. Уосталом, када питате неког у Србији, колико је стара њихова пијаца, рећи ће да нема појма или да је пијаца ту била одувек. Народ је од памтивека продавао своје производе на одређеним местима за то, на пијацама, пазарима.
Али у Бечу је ствар другачија. Овдашња највећа и најпознатија интернационална пијаца, позната у народу као Нашмаркт, ових дана слави 100 година постојања.
3 - Naschmarkt - Наш и ваш маркетПостоји она и дуже, али у овом облику и оваква од 1916. године.
Сам назив пијаце на српском звучи збуњујуће, али се овде не мисли на придев НАШ, него име потиче од немачког глагола naschen (нашен), што значи грицкати. Понуда пијаце веома оправдава то име.
А зашто интернационална?
Зато што ту продају своје производе многе нације које су у Бечу нашле своје уточиште: Арапи, Руси, Срби, Цигани, Азијати и понеки Аустријанац.
Део пијаце је претворен у својеврстан бувљак на коме се може наћи све, од ципела са мртваца до уметничких слика. Ја једино нисам нашла оно што сам тражила – прибор за пецање.6 - Naschmarkt - Наш и ваш маркет
Беч брине о својим пијацама. Има их 26 и на њима ради око 4000 радника.
Наша пијаца у комшилуку је највећа у Европи по броју прекривених тезги.
Без обзира да ли долазите у “културну” посету Бечу као љубитељ музеја и позоришта, у шопинг или посету фамилији из Београда или Пичковца на Млави, свакако је гре’ота доћи овамо, а прескочити Нашмаркт, који је сам по себи институција.
Иако се домаћини жале да се овај пијац претворио у стециште снобова, јапија и туриста, отићи на Нашмаркт је посебан доживљај. Не пропустите га!За све оне који би да виде како Нашмаркт изгледа данас, могу то да ураде у овом 360° снимку

Коментари

O autoru Maya

Na privremenom radu u inostranstvima. Poštujem tuđe, a svoje volim - njega, milicu moju, najviše . Da tvitujem i blogujem - n' umem.

Možda vam se svidi

buket djurdjevka - O Đurđevdanu...

O Đurđevdanu…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …