Почетна / Бечке приче / Naschmarkt – Наш и ваш маркет
10 - Naschmarkt - Наш и ваш маркет

Naschmarkt – Наш и ваш маркет

5 - Naschmarkt - Наш и ваш маркетМноге културне институције обележавају своје јубилеје – Лувр толико и толико, Бакингемска палата онолико, Миланска Скала преко 200 година… али су ретке
пијаце које их обележавају. Уосталом, када питате неког у Србији, колико је стара њихова пијаца, рећи ће да нема појма или да је пијаца ту била одувек. Народ је од памтивека продавао своје производе на одређеним местима за то, на пијацама, пазарима.
Али у Бечу је ствар другачија. Овдашња највећа и најпознатија интернационална пијаца, позната у народу као Нашмаркт, ових дана слави 100 година постојања.
3 - Naschmarkt - Наш и ваш маркетПостоји она и дуже, али у овом облику и оваква од 1916. године.
Сам назив пијаце на српском звучи збуњујуће, али се овде не мисли на придев НАШ, него име потиче од немачког глагола naschen (нашен), што значи грицкати. Понуда пијаце веома оправдава то име.
А зашто интернационална?
Зато што ту продају своје производе многе нације које су у Бечу нашле своје уточиште: Арапи, Руси, Срби, Цигани, Азијати и понеки Аустријанац.
Део пијаце је претворен у својеврстан бувљак на коме се може наћи све, од ципела са мртваца до уметничких слика. Ја једино нисам нашла оно што сам тражила – прибор за пецање.6 - Naschmarkt - Наш и ваш маркет
Беч брине о својим пијацама. Има их 26 и на њима ради око 4000 радника.
Наша пијаца у комшилуку је највећа у Европи по броју прекривених тезги.
Без обзира да ли долазите у “културну” посету Бечу као љубитељ музеја и позоришта, у шопинг или посету фамилији из Београда или Пичковца на Млави, свакако је гре’ота доћи овамо, а прескочити Нашмаркт, који је сам по себи институција.
Иако се домаћини жале да се овај пијац претворио у стециште снобова, јапија и туриста, отићи на Нашмаркт је посебан доживљај. Не пропустите га!За све оне који би да виде како Нашмаркт изгледа данас, могу то да ураде у овом 360° снимку

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …