Почетна / Занимљивости / Мистерија речи “ОК”
ok1 - Мистерија речи "ОК"

Мистерија речи “ОК”

Једна од најпопуларнијих речи света на енглеском језику, чувено “ОК” или на српском “у реду” ове године слави 175. рођендан. Та реч се први пут појавила у штампи, у америчком Бостон Морнинг Посту 1839. године, преноси АФП.

“ОК” је енглески израз који се, идентично изговорен, појављује готово у свим крајевима и свим језицима света, премда се тешко може рећи да је реч, а не зна се поуздано ни како је настао.

Било да се налазите у Кини, Индији, Великој Британији или Италији, довољно је да кажете “ОК” и значење овог афирмативног израза биће свима јасно.

До недавно искључиво колоквијалног карактера, како у земљама енглеског говорног подручја тако и у остатку света, чувени акроним се данас може не само чути из уста шефова држава и влада већ и наћи на страницама књижевних дела награђених Нобеловом наградом.

Невероватна судбина за реч која је по некима настала из погрешног “spelling”-а. Наиме, акроним се први пут појавио у једном чланку објављеном далеке 1839. године у листу Бостон морнинг пост у којем се говори о особи која каже “ОК”, скраћено за “oll korrect”, заправо “all correct” (све је у реду) како се тај израз исправно пише. Грешка није била нимало неуобичајена за то време када је било мало оних коју су знали да читају и пишу.

ok - Мистерија речи "ОК"

Постоје, међутим, и друге теорије о настанку акронима “ОК” и оне не потичу све из Америке. Наиме, на језику Аристотела “ола кала” значи “све је добро”, а чак су и Грци имали обичај да скраћују тај израз у “ОК”. У Немачкој се “ohne Korrektur”, у преводу “без исправке”, такође скраћује на исти начин. Швеђани, пак, користе израз “оk аyе” (о да), који се изговара баш као “окаy”, те и није потребно скраћивати га.

Британски јавни сервис ББЦ је недавно посветио читав један прилог славном акрониму.

“То је веома необична реч која звучи као скраћеница, акроним. Али, управо би њен чудан изглед могао да буде разлог њене велике популарности”, објашњава се у емисији у којој водитељ посебно истиче заобљеност гласа “О” и издуженост гласа “К”.

Сви знају шта значи ОК чак и ако не разумеју ни реч енглеског. Зар ово није генијалан изум, каже у шали аутор више књига о језику Ален Меткалф поводом свог новог наслова „ОК – невероватна прича о највећој америчкој речи”.

Меткалф целу књигу посвећује само речи океј која се прво појавила као скраћеница у редакцијском жаргону у Бостону да би онда завладала свим кутовима планете.

„У основи је синоним за ’све је у реду’ и у том значењу је користимо већину времена”, објашњава Меткалф.

ok2 - Мистерија речи "ОК"

Од 1839. су је користили уредници као скраћеницу за „ол корект” или „све је тачно”. Одмах су почели да је употребљавају и они који су прегледали законе и уговоре. Писцима није прирасла за срце. ОК је у 19. веку била исто што и данашње ЛОЛ и ОМГ на четовима и у СМС-овима – скраћеница која се не уклапа у стандардни језик.

ОК није био ОК за Марка Твена. Лујза Меј Алкот се одлучила за другачији израз већ у другом издању „Малих жена”. Веровало се да то није реч достојна образованих људи, још мање књижевника, али је онда председник Вудро Вилсон увео нову моду. Када је он почео да се изражава на овај начин, верујући да је то индијанска реч, више ништа није могло да задржи ОК од налета у новинама и књигама. Али ни од преласка границе пошто су људи широм света почели да је изговарају без обзира на то којим језиком говоре.

Само једно ОК у СМС-у или мејлу уме да разочара када очекујемо да је неко одушевљен нашим предлогом, а он нам одговори са само два слова. Међутим, штеди време и простор и осликава земљу порекла. Нећете рећи ОК када у ствари мислите супер. Али, то показује прагматичност, да ћете прихватити и нешто што није савршено ако је довољно добро да прође у пракси. То можда није Шекспиров енглески, али је дефинитивно амерички енглески, закључује аутор.

  OК?

ok4 - Мистерија речи "ОК"Извор: .вести.рс, глас-јавности

 

 

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …