Почетна / Занимљивости / Љут к’о паприка
paprika ljuto - Љут к'о паприка

Љут к’о паприка

Пошто смо ми као народ познати да имамо све НАЈ, волимо да се хвалимо свим и свачим, у једном смо се гадно зезнули. Можда се на нашим просторима и гаји паприка “од које очи испадају” колико је љута, али када упоредимо нашу најљућу паприку са ЗАИСТА љутом паприком, нећете веровати шта ће се десити, што би рекао “Блиц”.
parika zubi 350x185 - Љут к'о паприкаЉутина паприке се мери у Сковиловим јединицама.За поређење: слатка паприка садржи 0 јединица, хабанеро парика 300 000, а чист капсаицин више од 16 милиона Сковила. (SHU = Scoville Heat Units)

Ко је био Сковил и шта је капсаицин?

Вилбур Сковил (Wilbur Scoville, 1865-1942) је био амерички фармацеут. Он не само што је мућкао парфеме и чудотворне напитке, него је успео да издвајањем капсаицина из паприке, одреди и њену љутину. Капсаицин је иначе активна супстанца која се налази у кори паприке, супстанца која иритира, пече и због тога служи као одбрамбени механизам паприке од неких штеточина и гљивица. По његовој скали паприка се по љутини дели на:

– благу 0 – 5000 Сковила
– средње љуту 5001- 20 000
– љуту 20001 – 70 000
– екстремно љуту 70 001 – 350 000.

Љуте папричице не само што отварају апетит, него и продужавају живот. Што их више једете, дуже ћете живети. Љутина парике “елиминише” и ублажава бол, а тиме је и човек здравији. Само, не претерујте у једењу љутих паприка. Није то за сваког и свачији желудац.

paprika Karolina riper1 - Љут к'о паприкаРецимо, паприка коју производи Американац Ед Кари, из Јужне Каролине, нови је рекордер у љутини.

Ед свој производ, чија се љутина може мерити са јачином бибер спреја који користи полиција приликом растеривања демонстраната, држи искључиво за петељку, налик шкорпијином репу.

Пре извесног времена представници Гинисове књиге рекорда прогласили су Едову паприку најљућим чилијем на свету.

Ова паприка, названа “Каролина рипер” има 1.569.300 јединица на Сковиловој скали љутине. У појединим примерцима овог поврћа измерено је невероватних 2,2 милиона Сковила.

Можете ли да замислите ту ватру у устима и стомаку? Ја не могу.

Из приложене скале можете видети колико је љута горепоменута паприка.

paprika tabela 350x185 - Љут к'о паприка

И пре него што завршим ову причу о паприци, прочитајте и две занимљивости везане за ово “наше” поврће (чије би иначе било?) То што књиге пишу да је она одавде или оданде, је њихова ствар. Ми знамо да је паприка наша.

Реч ПАПРИКА је српског порекла и поред речи ВАМПИР је друга српска реч која се уврежила у многе светске језике.

Јесте ли знали да је витамин Ц добио име не по лимуну , него по паприци. Наиме, паприка садржи скоро пет пута више овог витамина него лимун.

А зашто Ц?

Зато што је латински назив за њено величанство – Capsicum annuum.

 

Hot Chili Pepper - Љут к'о паприка

 

-Снајка је л то туцана паприка?
-Јесте.
-Је л’ љута?
-Јесте.
-Па што је љута кад је туцана?!

 

И за крај, погледајте двојицу  “интернет истраживача” који су у својој првој емисији одлучили да пробају једну од најљућих паприка Carolina Reaper

Сам чин почиње око осмог минута, а њихова реакција показује шта се дешава са организмом – сузе, грчење и слично. Срећа, ту је пиво да ублажи. Као и увек

 

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …