Почетна / Спорт / Кошарка… европска, а светска!

Кошарка… европска, а светска!

Европско првенство у кошарци 2015. (Еуробаскет 2015)

је 39. по реду европско кошаркашко првенство за мушкарце које се одржава у Француској, Хрватској, Немачкој и Летонији. Првобитно такмичење је требало да се одржи у Украјини, али је због нестабилне политичке ситуације у тој земљи ФИБА Европа одлучила да домаћинство додели другим земљама. Турнир траје од 5. до 20. септембра 2015.

На основу резултата са ЕП 2015 сазнаће се први учесници кошаркашког турнира на Љетњим олимпијским играма 2016. у Рио де Жанеиру.

Градови домаћини биће Берлин, Загреб, Рига и Монпеље, док ће се финална рунда одиграти у Лилу, и то на фудбалском стадиону капацитета 27 000 места.

Србија ће играти у Б групи у Берлину где ће јој противници бити домаћа Немачка, Шпанија, Италија, Турска и дебитант и аутсајдер групе селекција Исланда.

И колико год да одржавање такмичења у чак 4 државе, изгледа тако европски и без граница, мишљења многих стручњака су да је то невиђена глупост и трошење.

Али, како било, нашим момцима, које и овај пут са селекторске позиције предводи Саша Ђорђевић, то не треба да смета, а то су и доказали кроз припреме, као и на првим утакмицама, где су редом падале “силе” Шпанија, Немачка и Исланд, и тиме је Србија постала прва земља која је обезбедила учешће у наредном кругу.

Неки “мајстори” кошарке, као Тони Паркер, не стављају, односно нису стављали Србију међу фаворите. Чак је сајт најпознатије кошаркашке лиге, НБА, објавио анкету, где су посетиоци гласали за фаворите. Србије нема ни међу првих 10, иако је Србија вице-шампион света, са последњег Светског Првенства
Сигуран сам да се већ сад многи чешу и где их не сврби. И да мењају ужурбано квоте на клаџи.

А ево и састава група:

Група А, Монпеље, Француска

grupaA

 

Група Б, Берлин, Немачка

grupaB

 

Група Ц, Загреб, Хрватска

grupaC

 

Група Д, Рига, Летонија

grupaD

 

Идемо даље…

Онда ће у 1/16 финала, најбољи из групе А играти са … ма најбоље да погледате слику испод.

raspored

 

Познати су већ и парови осмине финала и време је за прву измену текста.
Наша репрезентација се надмоћно прошетала кроз групу и следећи противник је… свеједно је.

1dodatak

Коментари

О аутору Ненад Машан

Лутaлицa, прoнaлaзaч, љубитeљ кaфaнe, вoзaч тeшких мaшинa, пeрaч прoзoрa, писaц, дизajнeр, будaлa и нaрaвнo, пoнoсни Српски нaциoнaлистa

Можда вам се свиди

Операција “Ролан Гарос 2016.”

Ко је и шта је Новак Ђоковић, знају сви. Многи га воле, али постоје и …