Почетна / Здравље и лепота / Конобар, дај врата д’ изађем!
mamurluk alkos e1481793457273 - Конобар, дај врата д' изађем!

Конобар, дај врата д’ изађем!

“Нећу никад више, мајке ми!” – реченица којом најчешће започиње “јутро после”.
Време је слава, преслава, ближе се Божићи и Нове године. Сви ови догађаји имају нешто заједничко, а то је – алкохол. Шта год славили и где год били, попиће се чашица више (бар). Само  једно да  не заборавимо: после пијанства, следи трежњење. А оно  је веома често пропраћено мамурлуком.

Како се лечи мамурлук?mamurluk - Конобар, дај врата д' изађем!

Код нас је у ово зимско доба, најчешћи лек – расо(л). Али сваки иоле афирмисанији алкохоличар ће рећи да је истина да се “клин клином избија”, што ће рећи ко почне да пије с јесени са почетком слава, истрезни се сасвим “некако с прољећа” кад наиђе “празан ход”. И све тако, док га не ухвати врбопуц, али то је већ друга прича.

Позната је изрека “Пије као Рус”, а како се они трезне и лече мамурлук? Једна од заоставштина комунистичког наслеђа су и чувена трезнилишта која још увек постоје у већим руским градовима, но већина ипак сматра да је најбољи начин за избацивање алкохола, кроз зној, па масовно после пијанчења, посећују сауне. Овај начин лечења мамурлука је распрострањен и у скандинавским земљама.

Нама географски ближи Пољаци, имају начин сличан нашем, само што они пију уместо расола, воду из киселих краставаца, што ће рећи – рокај по туршији.

mamurluk alkohol - Конобар, дај врата д' изађем!

Крећемо се по ближем и даљем комшилуку и сазнајемо да Италијани (важи за Сицилију) користе сушени пенис бика. Како и на који начин, не бих вам знала касти, те вам ову методу препоручујем само као крајњу, уколико исцрпите остале. Пошто се наша данашња омладина најчешће “одузима” коктелима од редбула и још неког алкохола уз, не иде да се  булом и лече.

Немци рецимо, после пијанства, спремају тзв. “доручак против мамурлука” који се састоји од укишењених харинги са луком. Вероватно, да човек лаше поврати.mamurluk pijanci - Конобар, дај врата д' изађем!

Шкоти  који су ионако бледи и жути, услед конзумирања великих количина алкохола, постају тотално бескрвни, односно анемични, па зато и сматрају да је за мамурлук једна од најбољих ствари кувана животињска крв у цреву, што бисмо ми кратко рекли – крвавица. Тек сад ми је јасно, зашто се на свињокољама “хвата” крв,  кува са обаринама и једе. једино ми није јасно, зашто ту посластицу, највише дају деци. Можда да их од малих ногу науче да је боље спречити, него лечити.

Пронашла сам  на интернету податак да се Ирци после пијанства укопавају у земљу до врата. Вероватно је то од срамоте, не видим како би им то другачије помогло.

У егзотичним земљама и егзотични начини лечења мамурлука:

Тако на пример у Намибији препоручују лечење са бивољим млеком, румом и неким ликером. А како је у Намбији, мораћете да питате Др. Шапића. У Перуу користе лимету, али је  нити сисају , нити једу, него се трљању њом. Па кад Колумбијци могу лишћем коке, могу и Перуанци лишћем лимете.

mamurluk hangover - Конобар, дај врата д' изађем!Да будемо начисто: до мамурлука, односно главобоље, долази управо због недостатка односно смањења витамина  , али и недостатка кисеоника у крви, који се везујући за алкохол, много брже избацују из организма, па нас због тога глава боли и до пола метра унаоколо. Што ће рећи  да конзумацијом течности које су богате витаминима , пре свега витамином Ц (расол, кисела чорба, воћни сокови итд), али и минералним водама, па и слаткишима, надокнађујемо тако изгубљене састојке из организма. Колико је то заиста брзо, ефикасно и делотворно, зависи од особе , али и количине унетог алкохола.

У свим, нама познатим земљама се пијандурама ујутро обично кува кафа, црна, јака и без чећера, али је занимљиво да је баш нико не помиње као лек.
Многи људи поучени предходним пијанством и мамурлуком, остављају заувек пиће, док има и оних других који само доливају. За те друге, овај текст не важи.

 

Реч администратора: Обзиром да се осећам прозваним (поменути су у тексту “иоле афирмисанији алкохоличари”), додао бих, илити реплицирао (како је то модерно да се каже) да већина, у ствари и не жели баш да се трезни. Зашто? Зато. Кад се буде утврдио тачан разлог зашто се неко напио, онда ће се знати и одговор на ово друго. А можда и због оне изреке: Нема ку*ца, без мамурца ?

 

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …