Почетна / Други пишу... / Кинески Шиндлер
Ho Feng Shan plaque - Кинески Шиндлер
A Plaque at the Shanghai Jewish Refugees Museum and Ohel Moishe Synagogue honoring Dr. Ho Feng Shan

Кинески Шиндлер

Када је Хо Фенг Шан умро у 96-ој години своју тајну је понео са собом у гроб. Међутим, један мали траг који се појавио у новинама 1997. године, открио је херојско дело овога великог човека.

ho feng shan 01 - Кинески Шиндлер
Хо Фенг Шан
Хо никада у свом животу није спомињао свој херојски чин – ни најближим пријатењима, ни својој деци, па чак ни својој супрузи, пише ЦНН.

Хо је у периоду од 1938. до 1940. године био конзул кинеске владе у Бечу. За то време он је издавао визе очајним аустријским Јеврејима који су бежали од нациста, иако је то било у супротности од онога што су му наредили његови надређени. Вероватно се никада неће сазнати тачан број живота које је спасао, али судећи по броју виза које је издао у том периоду претпоставља се да му је око 4.000 људи дуговало живот.

Кинески Шиндлер

Хоа често називају “кинески Шиндлер” упоређујући га са индустријалцем Оскаром Шиндлером који је спасио 1.200 Јевреја који су радили у његовој фабрици у Пољској.

– Верује се да је Хо спасио више од 5.000 живота. Он је вероватно први дипломата који је предузео неке кораке како би спасао Јевреје – каже Ксу Ксин, професор и стручњак за јеврејске студије на универзитету у Нањингу.

Он је додао да је тадашња власт у Кини забранила да се издају визе Јеврејима јер су се бојали да се не замере нацистичким властима.

Какав је Хо заиста био можда је најбоље описала његова ћерка, Манли Хо.

– Када су нацисти конфисковали просторије у којима се налазила кинеска амбасада, јер је простор био у власништву Јевреја, мој отац је отворио канцеларију у другој згради за коју је из свог џепа плаћао закупнину. То је било тотално у складу с његовим карактером – рекла је Манли, Хоова ћерка.

Како је Хоова виза функционисала

Визе које је Хо издавао биле су за Шангај, отворену луку без контроле имиграната, јер ју је контролисала јапанска војска. Међутим, то није био крај путовања за аустријске Јевреје. Када би стигли у Шангај, они би помоћу докумената, које им је такође издавао добри Хо, из луке настављали своје путовање у неку другу државу, махом у САД, Палестину и Филипине, где су били безбедни.

Љубазан пријем, пријатељски осмех и виза

О Хоовом херојству се врло брзо у јеврејској заједници hilter u pragu - Кинески Шиндлерпрочула “комбинација” о Шангају. Међу онима који су добили визу, био је и 17-годишњи Ерик Голдстауб, као и 20-ак чланова његове породице.

Ерик је предосетио опасност чим су нацисти ушли у Аустрију. Он је тада почео да куца на врата свих могућих амбасада како би добио визу. Након 50 покушаја добио је тражени лист папира – била је то виза за Шангај.

– Какво ме је само изненађење дочекало. Љубазан пријем, пријатељски осмех и реченица: Донесите нам ваше пасоше и добићете визу – написао је у својим мемоарима Голдстауб, који је умро у 91 години, 2012. у Торонту.

– Када погледате наше породично стабло, без Хоа, многи животи данас не би ни постојали – изјавио је један од Голдстаубових потомака.

Ко је био кинески Шиндлер?

ho feng shan 02 - Кинески Шиндлер
Манли Хо
Хо је одрастао у сиромашној кинеској породици без оца. Будући да је ретко говорио о својим подвизима у Бечу, није био познат у широј јавности. Његова прича је случајно откривена тек 1997. године када је на његовој смртовници његова ћерка написала да се њен отац за живота супротстављао и Гестапу.

Ово је била једина ратна прича коју јој је њен отац испричао, али није знала детаље све док је нису позвали људи из Јеврејског музеја у Шангају који су видели умрлицу у новинама. На овај начин је и она и цео свет сазнао за део историје који је обележио хумани Хо.

 

Извор: Блиц

Коментари

О аутору Ненад Машан

Лутaлицa, прoнaлaзaч, љубитeљ кaфaнe, вoзaч тeшких мaшинa, пeрaч прoзoрa, писaц, дизajнeр, будaлa и нaрaвнo, пoнoсни Српски нaциoнaлистa

Можда вам се свиди

novak djokovic determined - Операција "Ролан Гарос 2016."

Операција “Ролан Гарос 2016.”

Ко је и шта је Новак Ђоковић, знају сви. Многи га воле, али постоје и …