Почетна / Занимљивости / Као боја твога ока
oko - Као боја твога ока

Као боја твога ока

“Са таквим очима, пре рата, нису пуштали у поштене куће, рекао сам девојци која ме је прибола са два азурна ласера.”

Овако је Момо Капор, на себи својствен начин, описао прелепе очи једне младе девојке. Да ли се понекад запитате шта одређује боју очију и зашто су нам очи баш те боје? Одувек ми је било криво, што нисам зеленоока, али боју очију не одређује жеља, него гени.

Боја очију је наследна и зависи од боје очију родитеља и бака и дедова. Бебе беле расе најчешће се рађају плавих или сивих очију, а бебе осталих раса готово увек већ при рођењу, имају тамне очи.

oci verovatnoca1 - Као боја твога окаПигмент меланин је веома важан фактор који утиче на боју очију. То је пигмент који одређује боју наше коже, косе и очију и који реагује на сунчеву светлост. Због њега тамни боја коже, а може утицати и на промену боје очију код беба.

Људи који не производе много овог пигмента имају плаве или сиве очи, они који га производе нешто више – зелене, док они који га производе највише имају смеђе очи.

Након рођења, беба производи мало меланина без обзира на генетику, па зато већина има плаво-сиве очи. Како беба све више буде  излагана светлости, повећаваће се и производња меланина, па ће се боја очију почети мењати у коначну, и то обично негде након шестог месеца живота.

Боја очију може се, иако нешто ређе, мењати и касније, до треће године, али су те промене много мање и увек од светлије боје ка тамнијој. Дакле, смеђе очи неће опет постати плаве. Код малог броја људи боја очију  наставља да се мења и у одраслом добу.

baby0 - Као боја твога окаДеца могу имати потпуно различиту боју очију од својих родитеља али, ако оба родитеља имају смеђе очи, највероватније је да ће и њихова деца  имати смеђе очи. Тамније боје су доминантне, па смеђа боја настоји да изгура зелену, а зелена  плаву. Међутим, смеђе / плави родитељски микс не производи аутоматски смеђеоко дете.

10-15%  људске популације који припадају белој раси, припадају групи људи код којих се боја очију мења док старе. Обично је реч о суптилнијим променама боје, те боја може прећи из чисто браон у боју лешника и обрнуто. Све драматичније промене, типа из плаве у браон, треба проверити са лекаром, јер може бити реч о болести.

Такође поједине аномалије попут албинизма и хетерокромије, могу утицати на боју очију. Код албина, карактеристично је потпуно одсуство меланина, те су њихове очи провидне, док црвена или роза боја потиче од крвних судова који се виде кроз њих. Хетерокромија подразумева различите боје присутне на једном оку тј. ирису ока, или различите боје једног ока тј. ириса у односу на друго. Један од напонатијих рок музичара – Дејвид Боуви, има очи различите боје, али то код њега није урођено, него је последица повреде ока.

oko gledanje 730x370 - Као боја твога ока

Човек се данас нажалост, веома често игра Бога па мења природу и све у вези са њом. Тако на пример, компанија под називом Строма Медицал развија ласерску интервенцију за промену боје очију из браон у плаву. Интервенција подразумева отклањање пигмената који стварају браон боју, међутим с обзиром да нису завршена сва тестирања, још увек није одобрена. Ја се лично надам да и неће.

Занимљиво је да се сматра да сви људи са плавим очима потичу од једног истог заједничког претка.

Наука никад не спава, па су тако истраживања показала да плавооке и зеленооке припаднице нежнијег пола мање осећају бол приликом порођаја у односу на жене са црним и смеђим очима. Занимљиво је и да су плавооким особама потребне веће количине алкохола да би се напиле, у поређењу са особама смеђих и црних очију.

Одговор зашто је то тако, амерички научници су пронашли у генима. oči dejvid bouvi1 - Као боја твога окаТврде да постоји 12 различитих комбинација гена који не само да дају одређену боју очима, него истовремено, утичу и на нека друга дешавања у организму. Па тако, примера ради, меланин који утиче да нечије очи буду тамније, истовремено убрзава реакције у мозгу, због чега је тамноока особа осетљивија на алкохол.

Доказали су и да особе са тамним очима, због карактеристичних комбинација гена постижу боље резултате у спортовима као што је бејзбол, док су плавооки бољи у активностима где је неопходно планирање, као што је играње голфа.

Када вам неко каже да је боја ваших очију јединствена, у праву је.   Не “ложите” се и не узимајте лично, јер заиста  не постоје две особе са потпуно истом бојом (нијансом) очију. То се само три гена играју и стварају велики број нијанси.

Шта ће све још да се докаже, потврди и оповргне, показаће време.

Не заборавите да су најлепше очи – здраве очи, очи које добро виде. Водите пажњу о њима, не будите лењи – посећујте офтамолога редовно.

 

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …