Početna / Zdravlje i lepota / Grudi nosi k’o odlikovanja!

Grudi nosi k’o odlikovanja!

Ženske grudi – odvajkada su objekat divljenja muškog sveta. Koliko ih je samo pesnika opevalo i slikara slikalo i uvek će biti nepresušni izvor inspracije. Ali i grudi, tačnije bradavice, mogu da “kažu” mnogo toga o vašem zdravlju.

Bradavice mogu biti manje, veće, svetlije, tamnije, ispupčene, udubljene. Jedno je sigurno – ne postoji dve iste bradavice. Mora da se razlikuju bar malo po boji i veličini.Bradavice se formiraju pre nego što se formira pol deteta. Normalno svako ljudsko biće ima po dve, ali jednom od 18 muškaraca poraste i treća bradavica, dok se isto desi jednoj od 50 žena.

grudi-kontrolaOpipajte grudi jednom mesečno
1. Stanite ispred ogledala i osmotrite dojke. Da li primećujete neku promenu?
2. Polako ispružite ruke iznad glave. Da li su bradavice postale asimetrične?
3. Lezite na leđa jer se na taj način najbolje opipava donji deo dojki.
4. Vrhovima prstiju pažljivo opipajte krug oko vrha bradavice.
5. Veoma oprezno stisnite bradavice. Ukoliko se javi iscedak, lekar treba da utvrdi uzrok.
6. Opipajte pazuh i, ako primetite sumnjive ili nove čvoriće, posetite lekara.
7. Dlanom pažljivo opipajte dojku da biste utvrdili da li ima sumnjivih čvorića.
Dakle kod gore opisane samokontrole grudi, obratite pažnju i na bradavice.

Pojava finih dlačica oko bradavica je sasvim normalna. Kod tamnokosih žena su izraženije, ali ako se dlačice pojave odjednom, znak su hormonalnog poremećaja. Može da bude u pitanju trudnoća ili upotreba pilula, hormonskih spirala i slično.

Bradavice mogu da budu veoma osetljive i čak na dodir bolne pred samu menstruaciju. Bradavice su poznate i kao erogene zone, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Kod nekih osoba intenzivnije dodirivanje bradavica, izaizva orgazam.grudi-orgazam

Što se boje tiče, bradavice su svetlo roza do braon boje. Bradavice koje potamne, mogu da ukažu trudnoću. Ponekad tamni krugovi oko bradavica, nažalost ukazuju i na jednu vrstu tumora.

Kod dojilja se javljaju često upale bradavica. Kada se upale jave kod žena koje ne doje, često su povezane sa poremećenom funkcijom štitne žlezde. Ako se pri upali pojavi iscedak čist, mlečni ili krvav, postoji mogućnost da je žena obolela od tumora. U svakom slučaju, kod upale bradavica, obavezno se javite lekaru.

Udubljene, “naopako okrenute” bradavice se javljaju kod skraćenih mlečnih kanala, ali ako se “udubljenost” odjednom pojavi, pod hitno posetite lekara, jer ona može biti znak pojave tumora.grudi-trudnica

Eto drage moje, obratite pažnju na svaku promenu na vašem telu, na samo na grudima i bradavicama. Ne eksperimentišite mnogo, urkos modnim trendovima, tačnije pomodarstvu.Najlepše grudi su zdrave grudi, a za svaku veličinu se nađe odgovarajuća ruka.

A vi, dragi moji, iako je naslovna fotografija ovog članka, “obećavala” mnogo, videli ste da članak nije “tog” tipa. Ipak ste nešto naučili, saznali, podsetili se. I ne jedite se ako ste baš vi onaj osamnaesti, sa trećom bradavicom.

Niko nije savršen!

“Ima bradavicu kao krampon na kopački!”

“Ima bradavice, mož’ da seče staklo!”

Komentari

O autoru Maya

Na privremenom radu u inostranstvima. Poštujem tuđe, a svoje volim - njega, milicu moju, najviše . Da tvitujem i blogujem - n' umem.

Možda vam se svidi

O Đurđevdanu…

Na Đurđevdan , pre prvih petlova, momci i devojke, radi običaja i radoznalosti, urane na …