Почетна / Занимљивости / Е, а зашто се каже…?
radio mileva1 - Е, а зашто се каже...?

Е, а зашто се каже…?

Идиом је посебан говор, особен дијалект једног краја или социјалне групе, наречје, жаргон. Лични идиом подразумева нарочите особине одређене личности по којима је она лако препознатљива у понашању или интеракцијама са другима. Укључује све што је разликује од других (начин одевања, манири, мишљење, поступци у опхођењу, навике и др.). То је дефиниција идиома, а колико је српски језик богат идиомима, не можемо ни да замислимо. Често користимо или чујемо ране изразе, а мало ређе се запитамо – зашто се баш тако каже.

Зашто се рецимо, каже- ПИЈАН КО МАЈКА?

Једна прича каже:
“У време када су се жене порађале по кућама, без стручне помоћи, у случајевима када је долазило доpijanka - Е, а зашто се каже...? застоја порођаја, или ако је порођај био веома болан, бабице су давале породиљама да пију алкохол, и то по могућности што јачу ракију, да  оне на тај начин не би осећале бол. To народно искуство има своју основу и у медицини. Утврђено је, наиме, да одређене (не превелике) количине алкохола у току порођаја доводе до попуштања грчева материце и опуштања мишића. На тај се начин заиста олакшава порођај. Чак и ради предупређивања побачаја својевремено су даване женама мање количине коњака или вињака да би се спречило грчење материце, што је један од знакова претећег побачаја. Тако се поступало и у нашим здравственим установама, а на Западу, нарочито у Скандинавији, то је била редовна пракса. Све то, дакле, има своје оправдање и, да кажемо, логично објашњење. На тај начин је, онда, настао и израз пијан као мајка, јер су жене у породу стварно напијане, оне су биле пијане.”
Насупрот овом тумачењу, лингвисти имају друкчије објашњење.
“Познато словенско поређење пијан као мајка повезује се са нешто ширим изразом пијан као мајка земља.
Код примитивних народа постоји веровање да је мајка земља свеопшта мајка – мајка родитељка, прародитељка целог живог света. Да би могла да испуни ту своју примарну функцију, функцију репродукције, мајка земља мора да буде обилато натопљена влагом, кишом. Киша долази с неба као небески, божански дар. Сваког пролећног циклуса, обилно натопљена пролећним водама, земља постаје натопљена, напојена или – ‘пијана’ мајка земља.”

НОВИНАРСКА ПАТКА
Зашто је патка (а не гуска или кокошка) постала синоним за измишљотину? Ако сте помислили да је то измислио паткомрзац, варате се: у време када су штампани медији тек почели да освајају свет, непроверене вести по редакцијама обележавале су се напоменом “НТ”( од латинског – non testatum, није сведочио, није потврдио). Ен-те се изговарало “енте”, а “енте” на немачком језику има значење “патка”. Тако је патка, ни крива ни дужна, постала синомим за нетачне или непроверене информације (или пак оне намерно пуштене у етар).

bugarska skupstina - Е, а зашто се каже...?РАСТУРИТИ КО БУГАРСКУ СКУПШТИНУ
У периоду варшавског пакта, СССР је доминирао и мешао се отворено у унутрашња питања држава чланица. Сваки пут кад им не би одговарала одлука коју је донео бугарски парламент, а то је било више пута, Совјети би повлачили потезе који су неминовно доводили до распуштања, тј. растурања скупштине.

КО КИША ОКО КРАГУЈЕВЦА
Свако ко живи или је био у Крагујевцу или његовој близини, зна да је овај идиом више него поређење; све црно као пред кишу, облаци се навуку на небо као сива завеса, чак и мирише као киша, а кише – ни од корова. Статистика каже да је шездесетих година прошлог века свака олуја и киша обилазила Крагујевац годинама, из разлога само киши и олуји знаном. Значи, ако не волите кишу, правац – Крагујевац!

А да и ми не обилазимо као поменута киша, ево још мало занимљивости везаних за наш језик…

Некако, упоредо са идиомима, настајали су и типски ликови. Типски лик је израз којим се описује измишљени лик, који је настајао често иснспирисан стварним особама тог доба.
Пошто пролази и друга половина јула, паде ми на памет “глупи Август”, па сам мало гуглала да пронађем нешто о њему. Причом о глупом Августу и почињем причу о најтипичнијим, најчешћим, типским ликовима у нас.

ГЛУПИ АВГУСТ
Испрва се мислило на римског императора Августа, међутим, то није “тај” Август. Цезар Аугуст био је један од највећих римских царева, који је прекинуо стогодишње ратове, донео Риму мир и просперитет. Обзиром да се по рођењу звао врло просто – Октавијан, Сенат му је доделио име Аугуст, што би могло да се преведе као Узвишени
Глупи Август, особа која скреће пажњу правећи будалу од себе, је термин који су Французи и Енглези користили за дворске луде.

ЛУДИ НАСТАavgust - Е, а зашто се каже...?
добро сте прочитали – лудИ Наста. Дакле, прича је о мушкарцу, а не жени. Према томе, немојте више да вам се омакне – луда Наста.
Луди Наста са Дорћола је једини Србин који је остао у Београду 1813, када су га Турци заузели, а надимак су му дали устаници (вероватно му је право име било Настасије, Анастас). Стално је ишао за Турцима, задиркивао их и шегачио се, а они га нису дирали јер је био луцкаст – Турци су сујеверно сматрали да је такве људе додирнуо Алах и да их не треба дирати. Једини је слободно шетао по Београду, и то са четири пса, којима је наденуо имена строгих дахија.

“ДРАГИЧКА” и “РАДИО МИЛЕВА” су некако слични ликови, ал ипак различити.

Чувени узвик “Драгичка” настао је по госпоји Драгић, Београђанки познатој по томе што би прва сазнавала за пикантерије из тадашњег џет-сета. Пикантерије које је пласирала су се дуго препричавале (што ју је прославило), а Драгићка је постала пандан Радио Милеви, само за високе кругове. Касније, када би неко желео да исприча трач, рекао би “Кажи Драгићка!”, а ако би друга страна одговорила са “Драгићка!” то би значило да жели да чује новост. Глас ћ се претворио у ч услед промене акцента.
Ми данас то “кажи драгичка”, користимо кад желимо неком да саопштимо лепу вест.
caskanje - Е, а зашто се каже...?Легенда каже да се Милева удала у Буроње у Вуковиће, а пореклом је из села Мали Ступ из Васојевића, и преко родбинских веза њена наклапања су обилазила Црну Гору и брда – цели свет тадашње цивилизације. Њен лик постаје карактерна особина почетком 20. века, настанком радија, који су у то време имали само ретки, стога су се вести махом препричавале. Како то обично бива, вести које иду “од уста до уста” врло често изгубе своју првобитну верзију, те се на крају врло мало (или никако) подударају са првобитном. Отуд је Милева синоним за алапачу, непроверену вест, трач.

 

Постоји још много измишљених ликова и исто толико прича, од урбаних легенди до приповедања старих људи.
О том, потом.

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …