Почетна / Бечке приче / Добродошли у Беч
wien schoenbrun1 - Добродошли у Беч

Добродошли у Беч

Назив #Беч (Bécs) преузели смо из мађарског језика. На немачком #Wien , енглеском #Vienna Click To Tweet

wien croassant - Добродошли у БечКад неко помене кроасан, одмах се мисли на Париз. Многи не знају да је за његов настанак, пре свега заслужан Беч, тачније бечки пекари.
Како?
Па лепо.

1683. Турци су покушали да освоје Беч, неслутећи да ће тада “кумовати” настанку једног од најпознатијих пецива. Турска војска је копањем подземних тунела, покушала да уђе у средиште града. Да би остали непримећени, то су радили ноћу. Вредни бечки пекари су чули неодређену буку која је долазила и земље. Обавестили су власти и војску и тако спасили Беч.

Е сад, не како неки кажу, Турцима у част, него у знак сећања на одбрану Беча, или чак као спрдњу, направили су ти исти пекари пециво које је подсећало на полумесец на турској застави – и тако је настао кроасан.

Откуд онда кроасан у Паризу?

Донела га је из Беча Марија Антоанета (она што је позната по изјави да народ једе колаче, ако већ нема хлеба). wien blumenkrug - Добродошли у БечОна није била само позната супруга познатог Луја (XVI), него је била и ћерка аустријске царице Марије Терезије. Французима се ова бечка измишљотина много свидела, али су га због његовог облика полумесеца, прекрстили у Croissant de lune и присвојили. Бечлије када помисле на кроасан, траже “бутеркипфел”, а Парижани у својим паришким локалима, на свом јеловнику нуде кроасан.

Међутим, ја нећу да вам у мојим записима из Беча, преписујем и причам историју, него ћу да вам пишем о МОМ Бечу, онаквом каквог га ја доживљавам. Бечу ког су горепоменути Турци ипак окупирали, али је некако остао свој. Позивам вас на шетњу Бечом. Можда би вожња фијакером била “бечкија”, али ја ћу вас водити споро лалински, праћена шумадијском нервозом.

 

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …