Почетна / Занимљивости / Сва Дианина деца
Diana Budisavljevic portret - Сва Дианина деца

Сва Дианина деца

DIANA BUDISAVLJEVIC sa decom - Сва Дианина децаАустријска хероина, заслужна за спасавање преко 12.000 деце у Другом светском рату, након Инзбрука добија свој парк и у Бечу.
Иницијатива да се један од бечких паркова назове по аустријској хероини Диани Будисављевић ускоро добија свој коначни исход.  Од  13. октобра 2014. године, простор Россауер Ленде према Мосту мира  у 9. бечком округу носиће име Актив-Парк Диана Будисављевић. У том парку су већ одавно постављени спортски реквизити и игралиште, што ће имати и симболични значај, с обзиром на хиљаде дечијих живота које је Диана спасила од усташког терора.

Ко је била Диана Будисављевић?

Дијана Будисављевић дјевојачко презиме Обексер (нем. Obexer), рођена је у  Инзбруку, 15. јануара 1891.где је и умрла  20. августа 1978. Била је хуманитарка  која је током Другог светског рата спасила 15.336 деце из усташких логора смрти у Независној Држави Хрватској. Деца коју је покушавала да спасе, су била углавном српска са Кордуна, Козаре, хрватских и босанских села. Ова акција је била једна од најтежих и по броју спашених,  најобимнијих хуманитарних акција везаних за концентрационе логоре у Другом светском рату. Умрло је 3.254 деце, током спашавања или одмах по напуштању логора, исцрпљено тортуром, глађу и болешћу, док је више од 12.000 избављене деце преживело рат.

Diana Budisavljevic popis - Сва Дианина деца

Била је удата за хирурга Јулија Будисављевића, шефа хируршке клинике Медицинског факултета у Загребу. Он је био један од малобројних загребачких Срба поштеђених убијања, протеривања или пљачке имовине за време НДХ. Захваљујући томе што је живела у Загребу и захваљујући свом аустријском пореклу, имала је контакт са усташким властима од њих тражила дозволу да посећује логоре из којих је затим спашавала децу.

Да би сачувала податке о деци коју је збрињавала током рата, водила је картотеку о њима. Уз помоћ своје најближе сараднице Иванке Џакула, детаљно и прецизно су увођени подаци са фотографијама и именима деце. Деца су после додељивана хрватским породицама, јер у српске нису могла. Или су њихови родитељи већ били похапшени и побијени или је претила опасност да из српских породица буду поново одведена у логоре. Договорено је да се деца после рата, врате биолошким родитељима, у случајевима да  родитељи преживе. Картотека је 28.маја 1945. године, на захтев предата Министарству за социјална питања, затим је ОЗНА одузела картотеку и уништила је, да би се заташкали докази, а Диани забранила да о томе говори. Многа су деца тако и остала у хрватским породицама и незнајући  своје право порекло.

Диана је у свом “Дневнику” написала и ово: “Од почетка сам сама била одговорна за акцију, све се радило под мојим именом и мојим ризиком. Није ми преостало ништа друго него да сама за све преузмем одговорност. Полазила сам од становишта да мој живот није вреднији од живота недужно прогањаних.”

О тој храброј жени и њеном јунаштву, сазнало се тек после много година.
Да би неправда била бар мало исправљена, Патријарх Иринеј је испред Српске православне цркве, постхумно, одликовао Диану Будисављевић за “херојско, бесмртно дело љубави” Орденом Царице Милице.
Она је први носилац овог ордена.
За тај херојски чин је 2012. одликована и Орденом Милоша Обилића..

У неколико градова у Србији улице носе њено име (Београд, Панчево).  После Парка у родном Инзбруку, ових дана добија и “свој” парк у Бечу.

Отргнути причу о Диани Будисављевић од заборава, причати је генерацијама које долазе, је наш дуг према њој. А задужила нас је… много.Diana Budisavljevic Grob - Сва Дианина деца

 

А према подацима које сам  добила од организације СПОЈИ из Инзбрука, историјска неправда се полако исправља:

2011. год. град Инзбрук је прихватио иницијативу орг. СПОЈИ те је Диани постхумно додељен Орден II степена града Инзбрука То је било у септембру 2011. год. Док је у јануару ове године градоначелница прихватила предлог да се ново градско дечије обданиште у Инзбруку, чија ће изградња бити завршена 2016., именује по њој.

denkmal - Сва Дианина деца

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …