Почетна / Занимљивости / Дан заљубљених – Валентиново
valentines day1 - Дан заљубљених - Валентиново

Дан заљубљених – Валентиново

Сваке године 14. фебрауара у католичком свету, слави се Валентиново – Дан заљубљених.. То је дан када изражавамо љубав вољеној особи, била то девојка коју волимо, момак или неки члан породице који нам је посебно близак. Симбол Валентинова је римски бог Купидон приказан са луком и стрелом. Верује се, да се онај кога он погоди стрелом, одмах заљуби. Тај празник је добио име по свецу Валентину који је живео у 3. веку после Христа.
Традиција слављења Валентинова вероватно је једна од најдужих у историји хришћанства. Прве честитке за Валентиново датирају из Енглеске и Шкотске, у раном средњем веку, када је постојао обичај да момак на прагу своје изабранице остави љубавну поруку или честитку украшену траком, чипком ил неким другим украсним материјалом.. У неким земљама је постојао обичај да се девојци поклони неки део одеће, а ако га она задржи, то је био знак да пристаје на удају.

Постоји више верзија о настанку ове легенде. Службена католичка црква држи до тога да је свети Валентин био свештеник исцелитељ (име Валенс на латинском значи крепак, здрав), заштитник здравља. Пошто се раније друштвени живот усмеравао по црквеном календару, венчања су се одвијала највише почетком фебруара, у време када је он био погубљен.Венчања су и сама по себи наговештавала долазак пролећа, а на тај начин су се и избегавале гужве око Божића и Ускрса.. Одатле и његова повезаност са браком…

Многе тзв. паганске религије као што су римска и грчка, узимале су управо фебруар да би славиле божанства везана за брак и љубав, па се претпоставља да је тај обичај можда преузет од древних религија. Колико је и шта истина, не може се тачно знати.

Међутим, најпопуларнија прича је она у којој се Свети Валентин наводи као свештеник који је тајно венчавао римске војнике и њихове изабранице. У то време римски цар Клаудије донео је наредбу према којој се ниједан римски војник није смео венчати, јер би то одвлачило његову пажњу на бојишту. Сви су морали поштовати ту одлуку, укључујући и свештенство. Свештеник Валентин оглушио се о ту заповест и почео тајно венчавати младе парове рескирајући тако да заврши у затвору и да буде погубљен, што се на крају и догодило 14. фебраура увече. Дан пре римског празника Луперкалија, Валентину је одсечена глава. Убрзо после тога, у народу је проглашен свецем. Касније када се хришћанство учврстило и када су престали прогони, свештенство је одлучило да се тај датум слави као Дан Светог Валентина.

Било како било, дан Светог Валентина је данас познат у целом свету као Дан заљубљених. Нажалост, као и остали велики црквени празници, веома је комерцијализован и све је почело да се своди више на скупе, него на личне поклоне вољеном бићу.

srcev - Дан заљубљених - Валентиново

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …