Почетна / Други пишу... / Човек који је решио нерешиву светску мистерију!
grigori perelman - Човек који је решио нерешиву светску мистерију!

Човек који је решио нерешиву светску мистерију!

grigorij pelerman - Човек који је решио нерешиву светску мистерију!

За скоро 100 година, Поенкареова хипотеза остала је perelman1 - Човек који је решио нерешиву светску мистерију!нерешив проблем математике – највећи умови на Земљи саплитали су се о њу. Поенкареова хипотеза је проблем који обухвата геометрију мултидимензионалног простора и помогла је да се објасни облик нашег универзума.
Зато, када је Григориј Перелман, руски математички геније, решио 2002. године, људи су били шокирани. Али није само чињеница да је коначно решио једначину која је оставила људе тако збуњеним.
Након решавања Поенкареове хопотезе, Перелман је побегао од признања и богатства које је дошло са решавањем. Без обзира на његову жељу да живи повученим начином живота, математичари су му доделили награду 2006. године и то највећу у области математике “Филдсову медаљу”. Наравно, он је награду одбио – једина особа која је тако нешто урадила још од настанка награде 1924. године. Он је такође одбио да предаје на Берклију и Принстону.

Било је то у време када је Григориј потпуно одустао од математике и вратио се да живи код мајке, живећи од њене пензије. Иако је успео да остане ван центра пажње неколико година, свет никада није заборавио човека који је решио нерешив проблем из математике.

Четири године касније, он је урадио нешто још бизарније. 2010. године, “Клеј математички Универзитет” понудио је Перелману прву миленијумску Клеј награду у вредности од милион долара.
pelerman2 - Човек који је решио нерешиву светску мистерију!Можете ли да погодите шта је он онда урадио? Опет, он је одбио новац, рекавши:
“Ја знам како се контролише Универзум. Зашто бих трчао да узмем неки милион долара, реците ми?”

Неки верују да је полудео током процеса решавања, док други мисле да је разлог зашто се изненада повукао из математике има везе са његовом фрустрацијом према академској заједници.

Његова последња позната локација је негде у Шведској, где се, наводно, преселио са својом мајком и полусестром 2014. године.

 

 

Извор: First To Know

Коментари

О аутору Ненад Машан

Лутaлицa, прoнaлaзaч, љубитeљ кaфaнe, вoзaч тeшких мaшинa, пeрaч прoзoрa, писaц, дизajнeр, будaлa и нaрaвнo, пoнoсни Српски нaциoнaлистa

Можда вам се свиди

novak djokovic determined - Операција "Ролан Гарос 2016."

Операција “Ролан Гарос 2016.”

Ко је и шта је Новак Ђоковић, знају сви. Многи га воле, али постоје и …