Почетна / Здравље и лепота / ИТМ – Индекс телесне масе / BMI – Body Mass Index
debljina - ИТМ - Индекс телесне масе / BMI - Body Mass Index

ИТМ – Индекс телесне масе / BMI – Body Mass Index

ИТМ приказује однос масе и висине тела, међутим не узима у обзир телесну грађу, па је његова употреба ограничена. Он не може илустровати проценат масног ткива у односу на мишићну или коштану масу – што су основни критеријуми за процену ухрањености. Појединци са великом телесном масом и високим ИТМ не могу се аутоматски категоризовати као гојазни. На пример, код бодибилдера и крупно грађених људи, удео мишићне и коштане масе у односу на висину је велик, али то не значи да су они дебели. Ипак, ИТМ се користи као добра медицинска и статистичка мера ухрањености.Овакав начин поређења масе и висине, као антропометријских варијабли, разрадио је белгијски научник Адолф Кветелет за потребе истраживања „социјалне физике“ средином 19. века – због чега се ИТМ често назива и Кветелетов индекс. Вредности између 19 и 26,важе за нормалну тежину. Веома је битно знати да ИТМ важи само за одрасле имеђу 18 и 65 година.
Ако је ваш ИТМ већи од 26, требало би да обратите пажњу на исхрану и да мало ослабите. Претерана тежина је често узрок дијабетеса, високог крвног притиска и осталих кардиоваскуларних болести. Не кажем да је она једини узрок, али помаже веома да од набројаних болести оболите.Ако је ваш ИТМ преко 30, под хитно морате због чисто здравствених разлога, да ослабите. Здравствени проблеми који настају због гојазности, могу веома снажнода утичу на ваш живот, свакодневницу. Не само гојазност, него и неухрањеност (кад вам је ИТМ испод 18,5) лоше утиче на здравље. Изражена неухрањеност је често показатељ неке болеси. Идеална тежина је веома важна за здравље и потрудите се да се вредности вашег ИТМ крећу између 19 и 26.

Коментари

О аутору Ненад Машан

Лутaлицa, прoнaлaзaч, љубитeљ кaфaнe, вoзaч тeшких мaшинa, пeрaч прoзoрa, писaц, дизajнeр, будaлa и нaрaвнo, пoнoсни Српски нaциoнaлистa

Можда вам се свиди

novak djokovic determined - Операција "Ролан Гарос 2016."

Операција “Ролан Гарос 2016.”

Ко је и шта је Новак Ђоковић, знају сви. Многи га воле, али постоје и …