Početna / Razno / “Besmrtni puk”

“Besmrtni puk”

Svake godine 9.maja, ulicama Moskve prošeta “Besmrtni puk.” Hiljade Rusa, noseći u rukama slike, u drugom svetskom ratu poginulih očeva, rođaka, prijatelja, učestvuje u mimohodu, šetnji Crvenim Trgom. Na taj način oni im odaju počast..
I prošle godine, ruski predsednik Vladimir Putin predvodio je moskovsku povorku, noseći u rukama sliku svog oca koji je ostavio život u Velikom otadžbinskom ratu.
putin-paradaJa mislim da su moj otac i milioni običnih vojnika imali pravo da prođu ovuda, ali je sudbina tako odredila da nisu svi mogli da prođu Crvenim trgom. Veoma sam srećan što je i moj otac zajedno sa mnom — u mojim rukama je njegov portret, kao i stotine hiljada drugih vojnika i pozadinaca — mogao da se pojavi na Crvenom trgu, makar i na fotografijama svojih bliskih. To su i zaslužili“, rekao je gospodin Putin.

Ideja o stvaranju “Besmrtnog puka” nastala je 2012. godine, kada je grupa lokalnih novinara došla na ideju da na neki način “oživi” proslavu Dana pobede. Oni su tokom cele godine sakupljali materijal, fotografije da bi napravili internet arhivu sa fotografijama i tekstovima i člancima o poginulima.
Veterani koji su na Paradu donosili slike svojih poginulih, inspirisali su ove novinare i akcija o stvaranju “Besmrtnog puka” je oživela i zaživela.
Već sledećih godina, broj učesnika “Besmrtnog puka” se povećavao, jer svako ko je imao fotografije  poginulih, mogao je da učestvuje u ovoj akciji.Takođe i svako ko je zahvalan za pobedu, mogao je poneti fotografije veterana, učesnika rata.
Akcija je do sada održana u 15 zemalja i u više od 1.100 gradova po celom svetu. U Rusiji gotovo da nema grada  u kom nije bila održana šetnja „Besmrtnog puka”.
Moskovski “Besmrtni puk” danas broji 210 000 članova. Mnogi mladi i stari, deca i veterani sa ponosom nose fotografije palih heroja.
Besmrtni puk

Sadašnjost Srbije nije ružičasta i budućnost je neizvesna. Zato je njena prošlost obeležena slavom. Srpski “Besmrtni puk” će ove godine prošetati ulicama Beograda. Fotografije boraca, albumi, sačuvana pisma koje čuvaju porodice poginulih – prošetaće ulicama prestonice. Srbi mogu ponovo da steknu kompletnu sliku o sudbini svojih vojnika, koji su poginuli u odbrani njihove Otadžbine tokom Prvog i Drugog svetskog rata kao i pravu predstavu o  NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine.
Ja se nadam da će odaziv Srba biti veliki i da se neće sve svesti na postavljanje fotografija i komentara na društvenim mrežama, da će oni ipak pobediti udobnost fotelja u svojim domovima i kafićima i odati na ovaj način svojim poginulim precima, počast.
A preci će već znati.

nocni vukoviU Beču je podignut spomenik ruskim vojnicima koji su poginuli u drugom svetskom ratu. Svake godine umesto besmrtnog puka, bajkerska grupa Noćni  vukovi, dođe iz Moskve motorima da bi svojim sunarodnicima odali poštu. ovde to neki doživljavaju kao okupaciju, neke države im brane  prolazak, ali oni ipak stignu.

Bitne su želja i volja, zato – 9. maja na ulice Beograda!

Komentari

O autoru Maya

Na privremenom radu u inostranstvima. Poštujem tuđe, a svoje volim - njega, milicu moju, najviše . Da tvitujem i blogujem - n' umem.

Možda vam se svidi

O Đurđevdanu…

Na Đurđevdan , pre prvih petlova, momci i devojke, radi običaja i radoznalosti, urane na …