Početna / Razno / “Besmrtni puk”
besmrtni puk - "Besmrtni puk"

“Besmrtni puk”

Сваке године 9.маја, улицама Москве прошета “Бесмртни пук.” Хиљаде Руса, носећи у рукама слике, у другом светском рату погинулих очева, рођака, пријатеља, учествује у мимоходу, шетњи Црвеним Тргом. На тај начин они им одају почаст..
И прошле године, руски председник Владимир Путин предводио је московску поворку, носећи у рукама слику свог оца који је оставио живот у Великом отаџбинском рату.
putin parada - "Бесмртни пук"Ја мислим да су мој отац и милиони обичних војника имали право да прођу овуда, али је судбина тако одредила да нису сви могли да прођу Црвеним тргом. Веома сам срећан што је и мој отац заједно са мном — у мојим рукама је његов портрет, као и стотине хиљада других војника и позадинаца — могао да се појави на Црвеном тргу, макар и на фотографијама својих блиских. То су и заслужили“, рекао је господин Путин.

Идеја о стварању “Бесмртног пука” настала је 2012. године, када је група локалних новинара дошла на идеју да на неки начин “оживи” прославу Дана победе. Они су током целе године сакупљали материјал, фотографије да би направили интернет архиву са фотографијама и текстовима и чланцима о погинулима.
Ветерани који су на Параду доносили слике својих погинулих, инспирисали су ове новинаре и акција о стварању “Бесмртног пука” је оживела и заживела.
Већ следећих година, број учесника “Бесмртног пука” се повећавао, јер свако ко је имао фотографије  погинулих, могао је да учествује у овој акцији.Такође и свако ко је захвалан за победу, могао је понети фотографије ветерана, учесника рата.
Акција је до сада одржана у 15 земаља и у више од 1.100 градова по целом свету. У Русији готово да нема града  у ком није била одржана шетња „Бесмртног пука”.
Московски “Бесмртни пук” данас броји 210 000 чланова. Многи млади и стари, деца и ветерани са поносом носе фотографије палих хероја.
bs - "Бесмртни пук"

Садашњост Србије није ружичаста и будућност је неизвесна. Зато је њена прошлост обележена славом. Српски “Бесмртни пук” ће ове године прошетати улицама Београда. Фотографије бораца, албуми, сачувана писма које чувају породице погинулих – прошетаће улицама престонице. Срби могу поново да стекну комплетну слику о судбини својих војника, који су погинули у одбрани њихове Отаџбине током Првог и Другог светског рата као и праву представу о  НАТО агресији на Југославију 1999. године.
Ја се надам да ће одазив Срба бити велики и да се неће све свести на постављање фотографија и коментара на друштвеним мрежама, да ће они ипак победити удобност фотеља у својим домовима и кафићима и одати на овај начин својим погинулим прецима, почаст.
А преци ће већ знати.

nocni vukovi - "Бесмртни пук"У Бечу је подигнут споменик руским војницима који су погинули у другом светском рату. Сваке године уместо бесмртног пука, бајкерска група Ноћни  вукови, дође из Москве моторима да би својим сународницима одали пошту. овде то неки доживљавају као окупацију, неке државе им бране  пролазак, али они ипак стигну.

Битне су жеља и воља, зато – 9. маја на улице Београда!

Коментари

O autoru Maya

Na privremenom radu u inostranstvima. Poštujem tuđe, a svoje volim - njega, milicu moju, najviše . Da tvitujem i blogujem - n' umem.

Možda vam se svidi

buket djurdjevka - O Đurđevdanu...

O Đurđevdanu…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …