Почетна / Разно / Београдски сајам књига
beogradski sajam glavna1 - Београдски сајам књига

Београдски сајам књига

beogradski sajam knjge - Београдски сајам књига“Београдски мали пијац…” Ма неее, стани. Није у питању пијац, него светски познати сајам књига који се већ скоро 60 година одржава у Београду.

1957. године, завршено је модерно сајмиште и тадашњи Југословенски сајам књига који је 1956. први пут одржан у Загребу, пресељава се у Београд. Књиге је изложило око 60 домаћих и 36 страних издавача, из 16 држава Европе, Америке и Азије. Договорено је да Међународни сајам књига прати каталог и да траје шест дана. Сајам је одржан крајем октобра у Хали III Београдског сајма, а поводом сајамске свечаности покренута је и ревија „Књига и свет“. Први Београдски сајам књига отворио је Родољуб Чолаковић, тадашњи потпредседник СИВ-а. Од тада, Сајам се сваке године одржава последње седмице октобра.

И тако је кренуло.

Међународни сајам књига у Београду из године у годину окупљао је све већи број издавача из земаља у окружењу и целог света, тако да је после сајмова у Франкфурту и Варшави, постао највеће стециште поклоника  књиге из Европе, Америке, Азије и Африке. У Београду су се сусретале, и још увек се сусрећу, културе Истока и Запада.

beogradski sajam spajanje - Београдски сајам књига

Од 2002. године Београдски сајам књига има и свог почасног госта – земљу чија се књижевност и издавачка продукција посебно презентују. Земља почасни гост добија истакнуто место на Сајму књига у арени Хале 1. На свом штанду, као и у сајамским салама за промоције та земља  има могућност да представи своје издаваштво и културу, у оквиру програма сусрета са ауторима, на предавањима и стручним семинарима. Земља почасни гост се најваљује примопредајом” Отворене књиге”.  Досадашњи почасни гости били су: Норвешка (2002), Канада (2003), Француска (2004), Велика Британија (2005), САД (2006), Италија (2007), Јапан (2008), Грчка (2009), Шведска (2010), земље португалског говорног подручја (2011), Мађарска (2012), Пољска (2013). Ове године биће то Кина.

Сваке године на Београдском сајму књига у конкуренцији домаћих учесника проглашава се издавач године, издавачки подухват године, и најбоља дечја књига, најлепша књига и најбољи млади дизајнер књиге.beogradski sajam publika - Београдски сајам књига

Од 2007. године на Београдском сајму књига се додељује и награда „Доситеј Обрадовић“ иностраном издавачу који је дао највећи континуирани допринос објављивању и промоцији српског издаваштва.

Од оснивања, Београдски сајам књига почаствовала су својим учешћем и представљањем највећа имена српске и светске књижевности. Сајам је прилика за директну комуникацију са књижевним ствараоцима који представљају своја дела, учествују у трибинама и разговирима, потписују књиге и разговарају са читаоцима.

Сајам свечано отварају реномирани домаћи аутори.

Нажалост, последњих година Београдски сајам књига, постао је стециште новокомпонованих ВИП-ова  и важније је  фотографисати се и то објавити на социјалним мрежама, него заиста доћи  због књиге. И сам избор музике са разних штандова, потврђује ову појаву.

Зато, посетите   Сајам, нека књига буде тај “предмет обожавања”. Не дозволимо да се једна светски позната манифестација, претвори у неколико стихова познате песме Ђуре Јакшића, “Отац и син”:

“Вашар је био, а на вашару…”

beogradski sajam posetioci - Београдски сајам књига

 

Коментари

О аутору Maya

На привременом раду у иностранствима. Поштујем туђе, а своје волим - њега, милицу моју, највише . Да твитујем и блогујем - н' умем.

Можда вам се свиди

buket djurdjevka - О Ђурђевдану...

О Ђурђевдану…

На Ђурђевдан , пре првих петлова, момци и девојке, ради обичаја и радозналости, уране на …